Opkomstpercentages Europese Verkiezingen bekend

Politiek Reageer 2 min. leestijd

Donderdag 6 juni 2024 was in Nederland de verkiezing voor het Europees Parlement. Omdat in andere landen nog gestemd wordt tot en met zondag 9 juni, mag de uitslag pas zondagavond om 23.00 uur bekendgemaakt worden.

Opkomstpercentages

Wat wel al bekend is, is hoeveel mensen gisteren naar de stembus zijn gegaan. In de gemeente Weert waren dit in totaal 16.927 inwoners. Met 39.682 kiesgerechtigden is dat een opkomstpercentage van 42,65%.

Deze mensen brachten verdeeld over de dag hun stem uit, waardoor het over het algemeen niet druk was in de stemlokalen. Om 12.00 uur had 13,53% van de stemgerechtigden zijn of haar stem uitgebracht, om 17.00 uur was dit 26% en bij het sluiten van de stembussen om 21.00 uur was dit percentage opgelopen tot 42,65%.

In de gemeente Cranendonck ligt het voorlopige opkomstpercentage op 43%. In de gemeente Nederweert is 46% van de kiesgerechtigden naar het stembureau gegaan.

Uitslagen

Vandaag worden in alle gemeentes de stemmen geteld. De uitslag wordt zondagavond na 23.00 uur bekendgemaakt, wanneer de stembussen in alle Europese landen zijn gesloten en de verkiezing in andere landen niet meer beïnvloed kan worden. Op woensdag 19 juni stelt het centrale stembureau de definitieve verkiezingsuitslag vast.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie