Burgemeester Vlecken heeft onlangs besloten om een appartement in de Pius X-hof in Weert tijdelijk te sluiten. De sluiting geldt voor een periode van 6 maanden. De burgemeester heeft dit besloten nadat in het appartement onder andere hard- en softdrugs werden gevonden.
Aangetroffen goederen
In het appartement werd onder andere 102 gram cocaïne, 81 gram amfetamine, 7 gram hennep en 40 pillen van een illegaal geneesmiddel aangetroffen. Op grond van de Aanwijzing Opiumwet wordt bij de aanwezigheid van een hoeveelheid harddrugs in een pand die groter is dan 0,5 gram en bij softdrugs een hoeveelheid die groter is dan 5 gram aangenomen dat die drugs bestemd zijn voor verkoop, aflevering of verstrekking.
Tijdelijke sluiting geldt ook voor verhuurde panden
Met deze tijdelijke sluitingen wil de burgemeester van de gemeente Weert een bijdrage leveren aan de bestrijding van de drugscriminaliteit. Ook wanneer panden verhuurd worden en de verhuurder niets met de drugsactiviteiten te maken heeft, kunnen drugspanden gesloten worden. Verhuurders hebben de plicht om op het gebruik van het gehuurde toe te zien om te voorkomen dat hun pand gebruikt wordt voor illegale drugsactiviteiten.
Wet Damocles
De sluitingen gebeuren op basis van artikel 13b, eerste lid, van de Opiumwet (Wet Damocles) en het vastgestelde gemeentelijk beleid (Damoclesbeleid). Deze regels geven de burgemeester de mogelijkheid drugspanden te sluiten.
Meld Drugsoverlast
Handel en productie van drugs gaan gepaard met overlast en criminaliteit. De gemeente Weert en de politie gaan dit zoveel mogelijk tegen. De hulp van inwoners helpt daarbij. Ervaar jij drugsoverlast? Neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900 – 8844. Wil je liever anoniem blijven? Neem dan contact op met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Deze onafhankelijke meldlijn stuurt de meldingen daarna door naar de politie.
… maar als de verhuurder verplicht is om op het verhuurde toe te zien, vlgs mij Wonenlimburg, hoe doen ze dat dan.
Is de gang van zaken dan eerst verhuren aan dubieuze figuren, vervolgens hopen dat alles goed gaat, hierna wachten op klachten van omwonenden en uiteindelijk na lange tij de politie inschakelen en uitzetten/sluiten ???????
Daarna een 2e kans voor de overlastgever ???? Het verhaal vd rotte appel in de mand van sociale naar a sociale woningbouw en de gegoede huurder betaalt hiervoor het volle pond huur en met woon en leefgenot.