Vernieuwd Natuur- en Milieu Centrum opent acht eilanden

De tentoonstelling weerspiegelt de ambities van het NMC Weert.

Algemeen Reageer 3 min. leestijd

Zaterdag werd de nieuwe tentoonstelling van het Natuur- en Milieu Centrum (NMC) geopend. De eerdere uitbreiding van de gebouwen in 2022 maakt het mogelijk om deze tentoonstelling te kunnen huisvesten. De tentoonstelling werd geopend door wethouder Lizbeth Steinbach, Tweede Kamer-lid Geert Gabriels en Marleen Gresnigt van het NMC.

De nadruk ligt op ervaring en beleving van de bezoeker, waarbij een verbinding gemaakt is tussen de tentoonstelling binnen en de tuin van het NMC Weert en het natuur-en recreatiegebied de IJzeren Man buiten. Tijdens de opening werden ook de nieuwe huisstijl en website gepresenteerd. Met de uitbreiding in 2022, de nieuwe huisstijl, website en tentoonstelling is het NMC weer helemaal up-to-date en blijft het interessant voor zowel jong als oud om te bezoeken.

Acht eilanden

De nieuwe tentoonstelling bestaat uit acht eilanden, die elk hun eigen verhaal vertellen. Bezoekers ontdekken de relatie tussen bodem, planten, dieren en hun eigen eco-systemen. Haal je een puzzelstukje uit het eco-systeem dan heeft dat gevolgen voor de hele keten. Buiten, in het natuur-en recreatiegebied de IJzeren Man en de tuin van het NMC Weert is te zien hoe de verschillende eco-systemen in het ‘echt’ werken.

Belangstelling groeit

Dat de belangstelling voor natuur en milieu groeit is te zien in de toenemende bezoekersaantallen bij het NMC Weert. Vorig jaar heeft het NMC ruim 45.000 volwassenen en kinderen verwelkomd en dat aantal blijft stijgen. Bij het NMC zijn ruim 70 vrijwilligers actief om deze bezoekers te informeren en workshops of cursussen te verzorgen.

VVV-inspiratiepunt

Vanaf 29 juni 2024 is het NMC Weert officieel één van de drie VVV- inspiratiepunten in Weert. Dat sluit aan bij de rol die het NMC Weert al eerder had als toegangspoort van het GrensPark KempenBroek.

Mede mogelijk gemaakt

De nieuwe tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de financiële bijdrage van de Provincie Limburg, de Provisus Stichting St. Jozef, de Jo Bergmans Stichting, de Kiwanis Weert en, na intensieve samenwerking met GrensPark KempenBroek, door Interreg Vlaanderen-Nederland.

Marleen Gresnigt, voorzitter van bestuur: “De stichting is dankbaar voor de goede samenwerking met haar kernpartners, de gemeente Weert, betrokken organisaties, met name het IVN Weert én alle vrijwilligers. We gaan vol vertrouwen verder werken aan een samenleving waarin duurzaam denken en doen centraal staan.”

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie