Blauwtong vastgesteld bij dieren in regio Weert

3 min. leestijd
Archieffoto WdG - schapen

In de afgelopen dagen is er steeds meer nieuws naar buiten gekomen over het blauwtongvirus dat onder dieren heerst. Er is namelijk een flinke toename in het aantal besmettingen. Tot op heden zijn er 503 besmettingen vastgesteld: 139 klinische meldingen en 364 PCR-positieve meldingen. Ook in onze regio zijn een aantal besmettingen vastgesteld.

In de gemeente Weert zijn twee besmettingen met het blauwtongvirus vastgesteld, zo blijkt uit gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In de gemeente Nederweert (Nederweert en Ospel) zijn vier besmettingen geconstateerd en in Leudal vijf (Baexem, Ell, Heythuysen en Neer).

Wat is blauwtong?

Blauwtong, of bluetongue, is een virusziekte die voorkomt bij schapen en andere herkauwers zoals geiten en runderen. Ook herten en kameelachtigen kunnen besmet raken. Het virus wordt verspreid door de beet van kleine muggen (knutten) die besmet zijn met het virus.

Sinds september 2023 worden er weer besmettingen met het blauwtongvirus vastgesteld. De laatste uitbraak in Nederland dateert van 2009. Blauwtong is geen zoönose, wat betekent dat het virus niet kan overgaan van dier op mens.

Symptomen

Bij ernstig zieke dieren kan de tong blauw kleuren, maar er zijn ook andere symptomen van blauwtong, zoals:

  • Hoge koorts
  • Overmatige speekselproductie, kwijlen
  • Zwelling van de kop, tong en lippen
  • Pijn en ontsteking van de kroonrand bij de hoeven
  • Niet meer eten
  • Veel liggen
  • Kreupel lopen
  • Met een bolle rug staan om de pijn in de poten te verlichten

Deze symptomen kunnen leiden tot de dood van de dieren. Vooral schapen hebben veel last van de ziekte. Bij runderen en geiten verloopt de infectie vaak met minder ernstige verschijnselen, maar besmette runderen hebben wel veel virus in het bloed, waardoor zij een groter risico vormen voor de verspreiding van het virus.

Meldplicht

Er geldt een meldplicht voor blauwtong. Veehouders of dierenartsen moeten het melden als ze vermoeden dat hun dieren mogelijk besmet zijn met blauwtong. Als je denkt dat jouw dieren besmet zijn met het blauwtongvirus, meld dit dan bij de NVWA via: Meldpunt Blauwtong NVWA.

Bekijk de kaart van de NVWA (PDF): https://wdg.li/gkimofj

Deel dit bericht
Geef reactie