Frank Kurstjens (CDA) verlaat gemeenteraad Nederweert

Politiek Reageer 6 min. leestijd
Archieffoto

Nederweert – CDA’er Frank Kurstjens uit Leveroy keert na de zomer niet terug als gemeenteraadslid in Nederweert. Hij legt zijn raadslidmaatschap na zes jaar neer om zich meer te kunnen richten op zijn werk en privéleven. De vrijkomende zetel in de grootste fractie van Nederweert wordt ingevuld door oud-wethouder Robert ten Kate.

De 49-jarige Kurstjens zat sinds 2018 in de gemeenteraad van Nederweert. Als enige raadslid voor de kern van Leveroy heeft hij zich altijd ingezet voor een sterke verbinding tussen de gemeente en de kleine kernen, Leveroy in het bijzonder. Met zijn ervaring als vastgoedbeheerder in de zorg wist hij ook achter de schermen een waardevolle bijdrage te leveren aan thema’s binnen het sociaal domein.

Oog blijven houden voor Leveroy

Met het vertrek van Kurstjens vertrekt ook de vertegenwoordiging van Leveroy in de gemeenteraad van Nederweert. Daarom blijft hij ook na de zomer voor het CDA de oren en ogen van Leveroy. Kurstjens: “Ik vind het belangrijk dat de gemeente oog blijft houden voor Leveroy. Het dorp trekt vanwege haar ligging al gauw naar Heythuysen in plaats van Nederweert. Daardoor is de betrokkenheid tussen inwoners van Leveroy en de gemeente niet vanzelfsprekend. Dat merk je ook bij de ontwikkeling van het gemeenschapshuis. Het is terecht dat er veel geld en aandacht gaat naar De Pinnenhof als gemeenschapshuis in de grootste kern, maar als de Pestoeërskoel een kleine bijdrage nodig heeft voor een grote verduurzamingsslag, dan mag de gemeente zich daar nog wel wat coöperatiever in opstellen.”

Kurstjens kijkt met een tevreden gevoel terug op zijn periode als raadslid. “Het is ons gelukt om er binnen de gemeenteraad voor te zorgen dat ook Leveroy mee kan in de ontwikkelingen die er in de rest van de gemeente gaande zijn.” Hij doelt hierbij op de woningbouwontwikkelingen in de kern, die er mede voor zorgen dat de jeugd meer mogelijkheden hebben om in hun dorp te blijven wonen. Kustjens: “We zien hier wat het met een dorp doet als het zich weer kan ontwikkelen. ‘Leiverse’ jeugd is opgestaan om een carnavalsvereniging op te richten en er heeft zich in het centrum een nieuw toonaangevend restaurant gevestigd.”

Robert ten Kate keert terug in gemeentepolitiek

De vrijgekomen raadszetel wordt ingevuld door Robert ten Kate, die deze raadsperiode begon als wethouder namens het CDA in Nederweert. Hij gaf in maart 2023 het stokje over aan Boris Meessen. Na een bewogen periode kijkt hij er naar uit om zich weer in de politieke arena te begeven. “Ik vind het heel bijzonder om weer terug te keren in het gemeentehuis en in deze rol weer uitvoering te geven aan een coalitieprogramma waar ik zelf aan heb meegeschreven”, aldus de 30-jarige Ten Kate. “Ik merk dat ik er echt weer energie van krijg.”

Ten Kate prijst zijn opvolger met de ontwikkelingen die de gemeente doormaakt. “Ik zie dat veel bestuurlijke ambities en ideeën die ik had toen ik begon als wethouder, nu met de politiek-bestuurlijke ervaring van Boris ook werkelijkheid beginnen te worden. Onze ambitie voor 100 nieuwe woningen per jaar wordt in de komende periode ruim overtroffen en we merken dat we boeren in onze gemeente weer wat meer vertrouwen kunnen geven in de toekomst, ongeacht of ze zich als boer willen ontwikkelen of liever op een goede manier stoppen met hun bedrijf. Aan de ambities zal ik ook als raadslid blijven werken.”

Blijven doen wat écht belangrijk is voor inwoners

CDA-fractievoorzitter Antoine Hekers respecteert het vertrek van Kurtjens en is verheugd met de komst van Ten Kate. “Frank en Robert zijn twee echte CDA’ers zoals we die in Nederweert graag zien: geworteld in de gemeenschap en met een groot verantwoordelijkheidsgevoel om de juiste dingen te doen voor onze inwoners. Frank was als volksvertegenwoordiger altijd zeer aanspreekbaar voor inwoners van Leveroy en gelukkig blijft hij dat ook.

Tegelijkertijd is de voorman van de grootste fractie in Nederweert verheugd dat Ten Kate zich bij de fractie voegt. Hekers: “Robert is na zijn wethouderschap altijd betrokken gebleven bij CDA Nederweert. Dat siert hem en toont ook zijn verantwoordelijkheidsgevoel. Met zijn netwerk binnen het CDA, zowel op provinciaal als landelijk niveau, weet hij in het belang van Nederweert goed de verbindingen te leggen met andere overheden.”

Afscheid en installatie op 10 september

Op dinsdagavond 10 september, bij de eerste raadsvergadering na het zomerreces, vindt de formele wisseling van de wacht plaats. Daarbij wordt op gepaste wijze afscheid genomen van Frank Kurstjens waarna Robert ten Kate wordt geïnstalleerd.

Deel dit bericht
Geef reactie