Geen extra geluidswerende maatregelen langs Ringbaan-Oost

Algemeen Reageer 2 min. leestijd

De gemeente Weert gaat geen extra geluidswallen of geluidsschermen plaatsen langs de Ringbaan-Oost, ondanks verzoeken van bewoners om de geluidshinder te verminderen. Dit besluit volgt na een uitgebreid akoestisch onderzoek uit 2020 en afwegingen door het college van burgemeester en wethouders, zo blijkt uit een antwoordbrief aan DUS Weert.

In een reactie op een verzoek van bewoners van de Klaroenstraat, waarin zij aandacht vroegen voor de geluidsoverlast van de Ringbaan-Oost, legt de gemeente uit waarom er geen nieuwe maatregelen worden getroffen. Het akoestisch onderzoek uit 2020 toonde aan dat de huidige geluidswallen en geluidsschermen effectief zijn in het verminderen van geluidsoverlast. Echter, verdere uitbreidingen zijn niet gepland.

Meerdere redenen

Meerdere redenen liggen ten grondslag aan dit besluit. Het plaatsen van geluidsschermen is niet altijd mogelijk of passend, mede door de aanwezigheid van gasleidingen en beperkte ruimte in de berm. Daarnaast zijn de kosten voor dergelijke maatregelen aanzienlijk, variërend van €75.000 tot €437.500 per knelpunt, en de gemeente is wettelijk niet verplicht om voor bestaande woningen langs deze wegen extra geluidwerende maatregelen te nemen.

De gemeente verwijst ook naar de verkeersveiligheid en bereikbaarheid van woningen en bedrijven als belangrijke overwegingen. Geluidsschermen kunnen het zicht bij kruisingen belemmeren en zo onveilige situaties creëren. Tevens wordt benadrukt dat nieuwe bewoners op de hoogte zijn van de nabijheid van de drukke wegen.

Geluidsreductie bij vervangen wegdek

De woningen aan de Klaroenstraat zijn niet specifiek onderzocht in het akoestisch onderzoek, omdat de geluidsbelasting daar niet hoger is dan 60 dB, de drempel voor extra maatregelen. Hoewel het besluit wellicht teleurstellend is voor de bewoners, verzekert de gemeente dat bij toekomstige wegdekvervangingen naar mogelijkheden voor verdere geluidsreductie zal worden gezocht.

Deel dit bericht
Geef reactie