Gemeente bezig met verbetering regelgeving voor vastelaovendj

Vastelaovendj Reageer 2 min. leestijd

Op 17 januari 2024 heeft de gemeenteraad van Weert een motie ingediend naar aanleiding van de weigering van een vergunning voor een carnavalsfeest van F.V. De Dröppelkes op Leuken bij St. Job. Door middel van deze motie vroegen de raadsleden aan het college van burgemeester en wethouders om de Drank- en Horecaverordening Paracommercie Weert 2011 te verbeteren. Het college heeft de raadsleden geïnformeerd over de stand van zaken.

Maatwerk voor vastelaovendj 2025

In de motie wordt specifiek aandacht gevraagd voor het verruimen van mogelijkheden voor wijk- en dorpsgebonden sociaal-culturele activiteiten, waaronder carnaval (vastelaovendj). Omdat de voorbereidingen voor de vastelaovendj in 2025 al in volle gang zijn en de regels nog niet zijn geactualiseerd, zorgt de gemeente nu voor maatwerkoplossingen voor carnavalsverenigingen waar nodig.

Meningen en behoeften

Het herzieningsproces omvat een participatietraject om de meningen en behoeften van zowel paracommerciële rechtspersonen als commerciële horecabedrijven te verzamelen. In juli worden vragenlijsten per e-mail verstuurd naar deze groepen. De resultaten worden na 1 september verwerkt en eind september gedeeld met alle betrokkenen. Op basis van deze resultaten worden verdere gesprekken gepland om specifieke knelpunten aan te pakken en maatwerk te bieden.

Koppeling met horecabeleid

Dit participatietraject is ook bedoeld voor de actualisering van het Horecabeleid in Weert. De vragenlijst aan commerciële horecabedrijven bevat ook vragen over veiligheid, gezond uitgaan, sluitingstijden, terrassen, evenementen, geluid, milieu en duurzaamheid. Zo wordt een breder beeld verkregen van de wensen en eisen binnen de horecasector.

Voorstel in december

Het voorstel voor de nieuwe regels wordt op 18 december aan de gemeenteraad van Weert voorgelegd. Door actuele kwesties rondom maatschappelijke voorzieningen heeft het participatietraject vertraging opgelopen. De gemeente overweegt om de nieuwe regels over het zogeheten paracommercie in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op te nemen. Het college houdt de raadsleden op de hoogte van de voortgang zodra de resultaten van de vragenlijsten zijn verwerkt.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie