Grootste MDMA-lab in Duitsland; invallen in Nederweert en Leudal

112 Reageer 2 min. leestijd
Foto via: Depositphotos

Regio – Op 11 mei 2024 hebben het Duitse Openbaar Ministerie, de douane en speciale eenheden van de politie een professioneel MDMA-drugslaboratorium in Hückelhoven (net over de grens bij Echt-Susteren) ontmanteld. Er werd bijna 200 kilogram aan synthetische drugs met een straatwaarde van 10,4 miljoen euro in beslag genomen. Een 57-jarige Duitse verdachte zit in hechtenis. Maar er is ook een link met de Nederweert, Leudal en Kinrooi (B), allen buurgemeenten van Weert.

De operatie begon na een grenscontrole op 3 februari 2024, waarbij een grote hoeveelheid grondstoffen voor MDMA werd ontdekt. Uitgebreid onderzoek leidde naar het laboratorium in Hückelhoven, waar ongeveer 200 kilogram MDMA, 6.500 liter chemische stoffen en 130.000 euro contant geld werden gevonden. Twee personen werden gearresteerd; een 59-jarige verdachte is inmiddels vrijgelaten.

Op dezelfde dag werd een boerderij in Nettetal (nabij Venlo) doorzocht, waar nog eens 100 kilogram precursoren voor de designerdrug 4-CMC, 1.800 liter chemische stoffen en diverse bewijsmaterialen werden aangetroffen. In Schwalmtal werd een 59-jarige verdachte gearresteerd.

Doorzoekingen

Op 17 juli 2024 doorzochten autoriteiten in Nederland en België zes locaties, waaronder Leudal, Nederweert, Roermond, Venlo en Kinrooi (B), en arresteerden een 56-jarige Nederlandse verdachte. Er wordt nog gezocht naar een 54-jarige Belgische verdachte.

Grootste MDMA-lab in Duitsland

Oberstaatsanwältin Schlenkermann-Pitts verklaarde: “Het betreft hier het grootste MDMA-laboratorium dat in de afgelopen 23 jaar in Duitsland is ontdekt.” Heike Sennewald van het Zollfahndungsamt Essen voegde toe: “Onze onderzoekers gaan uit van meerdere tonnen geproduceerd MDMA.”

De onderzoeken worden voortgezet door het Zollfahndungsamt Essen onder leiding van de Staatsanwaltschaft Aachen.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie