Midden-Limburg stelt John Slots aan als directeur van het Regiodeal bureau. Slots, momenteel concernmanager bij de gemeente Roermond en loco-gemeentesecretaris, neemt het voortouw om de Regiodeal tot een succes te maken.
John Slots, die bekend staat om zijn verbindend vermogen en daadkracht, verheugt zich op zijn nieuwe rol: “Het samenbrengen van mensen, organisaties, kennis en kunde is mijn passie. Samen met onze partners en gemeenten gaan we aan de slag met een resultaatgericht plan om de uitdagingen in Midden-Limburg aan te pakken. Hiermee verbeteren we de kwaliteit van leven, wonen en werken in deze prachtige regio.”
Over de Regiodeal
De Regiodeal voor Midden-Limburg, toegekend door het ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties in februari 2024, is een gezamenlijk initiatief van zeven gemeenten, de Provincie Limburg en Waterschap Limburg. Onder de vlag van Samenwerking Midden-Limburg (SML) richt de deal zich op het de volgenden 4 thema’s: Het versterken van leefbaarheid, klimaat & landschap en economie, onderwijs & arbeidsmarkt en regionale samenwerking. Voor de uitvoering van deze plannen heeft SML een cofinanciering van 26 miljoen euro aangevraagd, waarvan 20 miljoen euro is toegekend door het Rijk. Provincie en gemeenten dragen ook een gelijk bedrag bij, zodat 40 miljoen beschikbaar is. Dit bedrag kan nog oplopen door cofinanciering van partners die projecten indienen.
Stappenplan
Om de impact van de Regiodeal te maximaliseren, is een stappenplan opgesteld. Allereerst wordt het Regiodeal bureau opgericht met programmamanagers voor elk thema. Samen met John Slots zijn zij verantwoordelijk voor de uitvoering en begeleiding van projecten en initiatieven en rapporteren zij de voortgang aan het ministerie van BZK. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan een convenant met het ministerie, waarin afspraken worden vastgelegd over investeringen, bestuur en beheer van de Regiodeal.
Zodra het Regiodeal bureau operationeel maakt SML dit bekend. Vanaf dat moment kunnen aanvragen worden ingediend. De verwachting is het vierde kwartaal van dit jaar. Ook zijn dan ook de beoordelingscriteria bekend, waaraan projecten moeten voldoen.
Mooie opzet. Een plan waar miljoenen in een “zwart gat” kunnen verdwijnen, niemand nog weet wat er nu precies gaat gebeuren (dus veel van die miljoenen naar reizen en vergaderen gaat), niemand weet wat het zou mogen kosten (althans als dat wat er over gezegd wordt waar is) en ik ook nog niets heb gehoord over ijkmomonten en wat er met het geld gebeurd als blijkt dat de doelstellingen utopisch zijn.