Ontdek de geheimen van Ell tijdens nieuwe editie ‘Gluren bij de buren’

Uitgaan Reageer 2 min. leestijd
Foto via: Stichting De Aldenborgh

Ell – Het dorp Ell, al bekend sinds de 13de eeuw, ontstond op een relatief droge strook zandgrond tussen het dal van de Tungelroyse beek en de vele heidevennen die Ell in die tijd omringden. Het dorp kent sinds die tijd een rijke geschiedenis. Je komt er meer over te weten tijdens “Gluren bij de buren’ op 16 juli 2024.

Ell/(H)Elle(n)/E(e)l lag aan de ‘vaerwech’, een oude handelsroute die vanuit Stramproy en het achterland naar Kelpen leidde, waar deze weg aansloot op de weg Weert-Roermond. De boerenbevolking van Ell leverde landbouwproducten aan de abdis en het kapittel van Thorn.

Rond 1725 waren er ongeveer 30 boerderijen, een aantal dat in de 19de eeuw snel groeide door de ontginning van door de gemeente Hunsel-Ell verkochte heidegronden. In de eerste helft van de 20ste eeuw nam de agrarische activiteit flink toe, en in de jaren 1920 telde de Boerenbond meer dan 100 leden. Door toenemende mechanisatie en grootscheepse ruilverkaveling daalde het aantal boerderijen echter snel in de jaren 1960. Van de 80 bedrijfjes in de jaren 1950 zijn anno 2024 nog ongeveer 15 agrarische bedrijven over op een kleine 1500 inwoners.

Op dinsdag 16 juli zullen vertellers de geheimen van dit bijzondere dorp prijsgeven tijdens het evenement “Gluren bij de buren”. Kom luisteren en ontdek de rijke geschiedenis en verhalen van Ell in de kerk van St. Antonius Abt.

Praktische informatie

  • Aanvang: 19.00 uur in de kerk van St. Antonius Abt in Ell;
  • Locatie: Niesstraat 1 – 6011 RB Ell;
  • Parkeergelegenheid: plein en straten nabij bij de kerk;
  • Entree: gratis.

Over de organisatie

Gluren bij de Buren in Ell is onderdeel van de Cultuurhistorische Zomer 2024. Het wordt georganiseerd door: Stichting De Aldenborgh, Kring Weert van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap én Geschied- en Heemkundige Kring ‘Land van Thorn’.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie