Oud-wethouder Robert ten Kate nieuwe voorzitter handbalvereniging MEOS

Sport Reageer 7 min. leestijd
Foto via MEOS

Nederweert – Het bestuur van handbalvereniging MEOS draagt Robert ten Kate (30) voor als nieuwe voorzitter. Hij neemt het stokje over van Janine Hendrikx – Van den Boom, die de rol sinds maart 2021 vervulde. Aan de Nederweertse oud-wethouder Ten Kate om de ontwikkeling van de ambitieuze vereniging door te zetten. “Uiteindelijk willen we de Eredivisie halen.”

MEOS, in 2015 ontstaan uit een fusie tussen HV Merefeldia en HC Ospel, heeft zich sinds haar oprichting hard ontwikkeld. Destijds werd de ambitie uitgesproken om met de damesselectie goed mee te doen in de hoofdklasse. De tijd wees uit dat het team elke twee jaar promoveerde en inmiddels uitstekend meekomt op het tweede niveau van Nederland.

Professionaliseringsslag

De afgelopen jaren heeft het bestuur van MEOS onder leiding van Hendrikx – Van den Boom ingezet op het professionaliseren van de vereniging. “Ik kom in een gespreid bedje terecht”, grapt Ten Kate, zelf actief als speler bij de heren van MEOS en scheidsrechter. “Door de professionalisering die Janine met het bestuur heeft ingezet, kunnen we gerichter aan de slag met de toekomst van onze vereniging. Want het vieren van successen is natuurlijk prachtig, maar dat kunnen blijven doen is niet vanzelfsprekend. Zeker niet op dit niveau.”

Om richting te geven aan de toekomst van de vereniging heeft MEOS vorig jaar een visie vastgesteld. Daarin is onder andere aandacht voor het behouden van de succesformule van MEOS: effectief, dynamisch en aanvallend handbal. Bovendien staan respect, betrokkenheid en clubgevoel hoog in het vaandel. Ten Kate: “De fusie in 2015 was een zegen voor het handbal in de gemeente Nederweert. Dat soort grote veranderingen zijn altijd moeilijk, maar we zijn enorm trots dat we een vereniging hebben staan waarin iedereen zich thuis voelt. Onze leden hebben een MEOS-groen hart, ook de spelers die de afgelopen jaren van andere clubs naar Nederweert zijn gekomen.”

De vereniging als fundament

Die betrokkenheid van leden en vrijwilligers is cruciaal, zeker voor een vereniging als MEOS die nog altijd groeit in ledenaantal, benadrukt Ten Kate. “Mensen maken een vereniging en zonder onze tientallen vrijwilligers zijn we helemaal nergens. Ik ben er ontzettend trots op dat het ons nog altijd lukt om voor alle teams goede trainers te vinden, dat ouders verantwoordelijkheid nemen voor taken die horen bij een vereniging en dat we altijd genoeg handjes hebben bij acties en het jaarlijkse jeugdkamp waar meer dan 100 jeugdleden aan meedoen.”

Ook op sportief vlak is volgens Ten Kate een stevige vereniging onmisbaar. “MEOS is meer dan de Dames 1. Ook in andere teams lopen grote talenten rond, maar bovenal willen wij een vereniging zijn waarin iedereen lekker moet kunnen handballen en waarin iedereen op zijn of haar eigen manier tot z’n recht komt. Spelers met talent en ambitie ondersteunen we om tot sportieve bloei te komen in de topsport en als je gewoon lekker wilt handballen in de breedtesport bieden we een gezellige club om dat te kunnen doen. Dat lukt ons goed omdat we groeien in aantal leden en beschikken over betrokken vrijwilligers.”

Ambitie komt met uitdagingen

Het succes en de ontwikkeling van de vereniging brengen ook uitdagingen met zich mee, zowel op sportief als organisatorisch vlak, vertelt Ten Kate. “Onze damesselectie reist bijvoorbeeld voor haar wedstrijden het hele land door, van de kop van Noord-Holland tot bovenin Drenthe. Dat is niet gratis. We zijn onze sponsors dan ook ontzettend dankbaar dat ze dit helpen mogelijk te maken. De komende jaren willen we onze relatie met de sponsors versterken, zodat het ook een wat wederkeriger karakter krijgt.” 

Een andere sportieve uitdaging is het vasthouden van het niveau en de aansluiting met aanstormend talent. Het afgelopen jaar is hier al op ingezet door talentvolle jeugdspelers mee te laten trainen met de damesselectie zodat zij kunnen wennen aan het niveau en het spelen met hars, een vereiste in het handbal op hoog niveau. Dit seizoen gaat MEOS werken met een Dames 2 als opleidingsteam, waarin jonge talenten worden klaargestoomd voor het hoogste niveau en waarbij selectiespelers die minder wedstrijdminuten maken bij de Dames 1 hun wedstrijdritme op peil kunnen houden. 

Aansluiten bij ontwikkelingen in gemeente

Aftredend voorzitter Janine Hendrikx – Van den Boom is blij dat ze haar taken met een gerust hart kan overdragen. “Verandering van spijs doet eten”, vertelt de terugtredend voorzitter. “Robert brengt nieuwe energie in het bestuur en zowel zijn bestuurlijke ervaring als zijn affiniteit met marketingcommunicatie past goed bij de fase waarin MEOS zich bevindt.”

Een veelgehoord kritiekpunt binnen de vereniging is de betrokkenheid van de gemeente bij de vereniging, die door veel leden wordt gemist. Als oud-wethouder in Nederweert wil Ten Kate de verbinding met de gemeente versterken en aansluiten bij ontwikkelingen in de gemeente. Ten Kate: “Als vereniging hebben we een wederzijdse afhankelijkheid met de gemeente, bijvoorbeeld omdat wij de zaal van hen huren. Dat is elk jaar passen en meten, zeker met zo veel teams. De afgelopen jaren moesten we zelfs uitwijken naar Altweerterheide en Panningen om te kunnen trainen. Dat kan niet de bedoeling zijn. We juichen ontwikkelingen zoals een nieuwe sporthal in Ospel dan ook van harte toe en willen actief en constructief meedenken over de invulling daarvan.”

Vertrouwen in de toekomst

Ten Kate kijkt erg uit naar de toekomst van de ambitieuze Nederweerts-Ospelse handbalclub. “Ik vind het een eer om het goede werk van Janine voort te zetten, samen met mijn getalenteerde en gedreven medebestuurders, onze leden en vrijwilligers. Er ligt een mooie sportieve toekomst in het verschiet, die ik graag wil delen met de rest van Nederweert.” In aanloop naar de eerstvolgende Algemene Ledenvergadering, waarin de leden van MEOS stemmen over de voordracht, draagt Janine Hendrikx – Van den Boom de taken over aan de nieuwe voorzitter.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie