Renovatie De Lichtenberg nu echt begonnen

Historie 1 reactie 6 min. leestijd

Met het plaatsen van enkele tientallen meters keerwanden is het herstellen van het monumentale openluchttheater De Lichtenberg in Weert nu echt begonnen. Zo’n vier maanden geleden gaf wethouder Thomas van Gemert het officiële startsein voor de casco-renovatie. Door de hevige regenval van de afgelopen tijd hebben de werkzaamheden vertraging opgelopen.

Kosten

De casco-renovatie van het openluchttheater gaat in totaal zo’n 1,5 miljoen euro kosten. Het grootste deel hiervan wordt bekostigd door ontwikkelaar Horne Quartier (HQ), dat eigenaar is van De Lichtenberg. Zo’n 380.000 euro wordt bijgedragen door de provincie Limburg. Voorwaarde aan deze subsidie is wel dat de renovatie binnen twee jaar is afgerond.

Beton

HQ gaat zich in die periode bezighouden met de casco-renovatie van openluchttheater De Lichtenberg. Dat wil zeggen dat het bedrijf zorgt draagt voor het herstellen van het theater maar niet voor de definitieve inrichting ervan. Coördinator namens HQ is Gio de Monte. Hij verwacht dat na het repareren van alle taludwanden er na de bouwvak begonnen kan worden aan het toneelgebouw. “Heel veel betonwerk wat daarin zit is door de jaren heen verslechterd. Daarna gaan we ook nog het kunstwerk op het toneelgebouw schoonmaken. Maar voordat we daarmee aan de slag gaan moeten we eerst de muren repareren”.

De hellingen

Om de tribunes op te bouwen zijn er destijds, eind jaren ’50 van de vorige eeuw, taludwanden aangelegd. Voor deze hellingen is zand gebruikt dat in de loop der jaren is gaan schuiven. Dit heeft weer tot gevolg dat er scheuren in de muren rondom het theater zijn ontstaan. Eigenaar Horne Quartier (HQ) wil deze herstellen.

Onlangs is een gedeelte van de muur bij de ingang van het theater, bovenaan de tribune, neergehaald. Door de verzakkingen en de daardoor ontstane scheuren was dit vanwege de veiligheid noodzakelijk. “Die muur wordt straks met de originele stenen, het originele materiaal, weer hersteld”, aldus De Monte.

Vertraging

Door de hevige regenval van de afgelopen tijd was het niet mogelijk om alle hellingen te herstellen, zo vertelt de coördinator. “Als wij onderaan die taluds moeten gaan werken en als we dat gedeeltelijk moeten afgraven dan krijg je verzakkingen”. Aan de zuid- en westkant van het openluchttheater is inmiddels een aantal keerwanden geplaatst. Een tiental hogere exemplaren staat klaar om op termijn neergezet te worden. “Het noordelijke deel wordt binnenkort nog aangepakt”.

Stichting gezocht

Na de casco-renovatie is De Lichtenberg nog niet klaar om weer gebruikt te worden. De inrichting die nodig is om het bouwwerk als theater te laten fungeren moet volgens HQ gedaan worden door een nieuwe eigenaar. De Monte: “We zijn op zoek naar een stichting die het straks willen gaan beheren. Zij moeten dan bekijken wat ze allemaal met het theater kunnen en wat daarvoor nodig is”.

Parkeerplaatsen

Na de casco-renovatie komen er in de omgeving van het openluchttheater ook nog zo’n 120 parkeerplaatsen. Hiervoor wordt het grasveld ten noorden van het theater gebruikt. Dit wordt een groene parkeerplaats; een combinatie van stenen en gras. “Op het terrein ligt ook een vijver. Die zullen we behouden”, zo vertelt coördinator De Monte.

Bomen gekapt

“We hebben ongeveer honderd bomen gekapt. Dat is gedaan in goed overleg met de Stichting Groen Weert ..”, zo vertelt HQ-eigenaar Anton Poell. “.. Een deel daarvan was rot en een aantal moest weg omdat ze in de toekomst schade aan de muren zouden kunnen aanrichten”. Daarnaast is ook gekeken naar wat de werkzaamheden voor gevolgen zouden hebben voor de in het gebied aanwezige fauna. “We hebben ook onderzoek gedaan naar vleermuizenpopulaties en uilen. Om de rust voor hen zo min mogelijk te verstoren”.

Lokale partijen

De restauratie van De Lichtenberg zal voornamelijk met lokale partijen gedaan worden, zo vertelt Poell; “Lokale aannemers, lokale mensen die grondverzet doen .. alles wat erbij komt kijken bij een restauratie als deze”. Hij benadrukt dat HQ het belangrijk vindt dat bedrijven uit de regio mee kunnen profiteren van de renovatie. “Het is een stukje Weert en ik vind het belangrijk dat de lokale ondernemers hier ook een steentje aan bij kunnen dragen en dat het hen werk oplevert”.

Niet alle werkzaamheden kunnen door ondernemingen uit de regio gedaan worden. Voor het reinigen van het graffito-kunstwerk op het theatergebouw komt een gespecialiseerd bedrijf. “Dat werk is zo specialistisch; daar komt een buitenlandse partij voor. Dat kun je niet met een hogedrukreiniger doen, dat moet op een professionele manier”.

In deze video nemen we, samen met coördinator Gio de Monte een kijkje achter de bouwhekken bij openluchttheater De Lichtenberg. Hij laat ons zien wat er tot nu toe allemaal gedaan is en vertelt wat er nog allemaal moet gebeuren voordat de casco-renovatie van het Weerter monument voltooid is: https://youtu.be/C0ruMzePj2k

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie