Van Horne Ridderspektakel uitgesteld naar 2025

Algemeen Reageer 3 min. leestijd
Archieffoto

In november 2023 is vol enthousiasme het plan voor een spectaculair evenement in kasteelpark Nijenborgh onthuld. Op 8 december vroeg stichting De Montmorency Foundation subsidie aan en op 28 februari 2024 werd deze door de gemeente Weert toegekend. Het weekend van zaterdag 3 en zondag 4 augustus zou het park transformeren in een historisch ridderspektakel met ridders, marskramers, kampementen en steekspelen te paard. Wegens onzekerheid over cofinanciering, vergunningseisen, logistieke uitdagingen en paardenfaciliteiten wordt het evenement echter uitgesteld naar 2025.

Geboorte Filips van Montmorency

De organisatie wilde de geboorte van Filips van Montmorency, graaf van Horne en heer van Weert, in 1524 vieren. Bezoekers zouden kennis maken met zijn moeder, gravin Anna van Egmond, en zijn vrouw, gravin Walburgis van Nieuwenaar, die godsdienstvrijheid voor protestanten toestond, tot ongenoegen van een spion van de Spaanse koning Filips II, die Weert een ‘perdidissimo’ (losbandige stad) noemde.

Tegenslagen

Het bestuur van De Montmorency Foundation en projectleider Sander Bus van Ambiance Events hebben besloten de eerste editie van het evenement te verplaatsen naar 2025. Dit besluit is genomen op basis van vier factoren. Allereerst onzekerheid over cofinanciering vanuit de provincie Limburg, waardoor de begroting voor dit jaar niet tijdig rondkomt. Daarnaast bleek onlangs dat er naast een evenementenvergunning ook een omgevingsvergunning nodig is voor meerdaagse activiteiten in kasteelpark Nijenborgh, wat extra kosten en een langere voorbereidingstijd met zich meebrengt. Het alternatief om het evenement deels op zaterdag in de binnenstad van Weert te houden, is door de korte voorbereidingstijd en het programma niet haalbaar. Tot slot is de huidige staat van het grasveld in het kasteelpark ongeschikt voor een paardenbak en is een veilig alternatief niet beschikbaar, terwijl een de deelname van paarden wel een belangrijke historische component is voor het spektakel.

Nog indrukwekkender in 2025

Ondanks deze tegenslagen werken de organisatoren met vernieuwde energie en enthousiasme aan de voorbereidingen voor een nog indrukwekkender re-enactment in 2025. Na de zomer gaan ze samen met de gemeente Weert werken aan een succesvolle editie in 2025. “We kijken ernaar uit om u dan te mogen verwelkomen in kasteelpark Nijenborgh voor een onvergetelijk avontuur.”

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie