Zo’n half miljoen bekers worden na Bospop gerecycled

Cup-to-Cup-systeem doet zijn intrede tijdens Bospop

3 min. leestijd

Als het aan de organisatie ligt gaat Bospop 2024 de boeken in als de meest duurzame editie tot nu toe. Het dit jaar geïntroduceerde Cup-to-Cup-systeem moet ervoor gaan zorgen dat zo’n half miljoen bekers niet bij het afval, maar in een perscontainer terecht komen. Een gespecialiseerd bedrijf gaat de bekers recyclen.

Wetgeving

Buiten het feit dat Bospop zelf een nog groener festival wil worden heeft het ook te maken met wettelijk bepaalde regels. Michelle Schreurs, manager Food & Beverage; “We hebben wetgeving die zegt dat je 70 procent van je plastic moet recyclen. Maar van de andere kant willen we zelf ook duurzamer zijn. We zitten al op het vaste (elektriciteits-) net, we proberen minder benzine en diesel te gebruiken; dat soort zaken allemaal”.

Cup-to-Cup

Met de invoering van het Cup-to-Cup-systeem wil Bospop haar groene naam nog meer eer aan doen. Wie het komende weekend het Weerter festival bezoekt krijgt bij binnenkomst een tweetal muntjes (tokens) waarmee je bij de bar bij je bestelling gratis bekers ontvangt. Wie zijn of haar beker bij een nieuwe bestelling inlevert hoeft niets extra te betalen. Gooi je de bekers weg en wil je een nieuwe dan betaal je een halve consumptie-munt.

Bij alle bars op het terrein zijn kokers geplaatst waarin door het barpersoneel de ingeleverde bekers verzameld worden. De gebruikte cups worden verzameld in een perscontainer die ergens achter de schermen op het terrein staat.

Geen afname afval

De invoering van Cup-to-Cup gaat er niet voor zorgen dat er tijdens Bospop minder bekers gebruikt gaan worden. De invoering van ‘hardcups’, bekers van dikker plastic, had hier wel voor kunnen zorgen. De organisatie heeft bewust voor het Cup-to-Cup-systeem gekozen. “Die hardcups kun je reinigen en daardoor ook weer direct hergebruiken, maar dat kost heel veel water. Dat is niet echt duurzaam”, aldus Michelle. “Er zijn verschillende manieren om een festival als Bospop duurzamer te maken. Wij hebben dus gekozen voor Cup-to-Cup. Er komt wel nieuw afval bij, maar het wordt niet weggegooid; het wordt gerecycled”.

In de video legt Michelle Schreurs uit hoe het Cup-to-Cup-systeem in de praktijk precies werkt. Ook vertelt ze waarom je bij binnenkomst niet één, maar twee ‘tokens’ ontvangt: https://youtu.be/36B4oGockyU.

Deel dit bericht
2 reacties