Bakhuisje Klein Karelke in oude glorie hersteld

6 min. leestijd

In het dorp Altweerterheide ruikt het weer als vanouds, nu het bakhuisje ‘Klein Karelke’ in ere is hersteld. Uit de schoorsteen komt weer rook, uit de oven ambachtelijke vlaaien. Tijdens een feestelijke opening werd het bakhuisje zondagochtend, uiteraard onder het genot van een stukje vlaai, officieel geopend.

Bakhuisje Klein Karelke

Klein Karelke was én is weer een ontmoetingsplaats voor veel inwoners van Altweerterheide. “Rond het jaar 1900 werd hier door Jan Hendriks, ook wel Bolle Jan genoemd, de ontginning van het dorp gestart”, zo vertelt Gert van Elk, een van de initiatiefnemers van de restauratie van het bakhuisje. Er werd volgens de geschiedenis hard gewerkt, maar ook gezellig gedronken en gegeten bij Klein Karelke. Zelfs de moeder van de huidige eigenaar van de boerderij bakte nog broden en vlaaien in het oude bakhuisje, dat halverwege de vorige eeuw in ongebruik raakte.

Gert: “Veel buurtbewoners, die na het avondeten vaak een ‘rondje Karelke’ maken, betreurden het verval van het bakhuisje.” De afgelopen drie jaren is er door vrijwilligers dan ook hard gewerkt om het bakhuisje in oude glorie te herstellen en Altweerterheide een gezellige ontmoetingsplaats terug te geven. Het werd een project voor en door het dorp. Giel Meeuwissen, de huidige eigenaar van Klein Karelke, stelde zijn grond ter beschikking en werkte overal aan mee. Een groep gepassioneerde vrijwilligers kwam maandenlang iedere maandag bouwen en diverse bedrijven uit de regio leverden een bijdrage. Er werden literatuurstudies gedaan, veldinspecties uitgevoerd en cursussen gevolgd.

Ook de provincie deed een bijdrage in de vorm van een subsidie voor klein erfgoed. In het voorjaar ontving de organisatie bovendien een Kern met Pit-award en diverse donateurs, waaronder Dorpsraad Altweerterheide, droegen bij aan het project. De gemeente Weert bood ondersteuning bij de vergunningaanvraag en nam de legeskosten op zich. Daarvoor is de organisatie de gemeente erg dankbaar: “Anders had de burgemeester hier vandaag alleen met een stel handhavers kunnen komen!”, aldus Peter Mols namens de projectgroep.

Voor, door en met elkaar

Ter ere van de officiële opening van het bakhuisje werden er 18 vlaaien gebakken in de gerestaureerde oven. Ze vielen in de smaak bij de genodigden, die in groten getale op de bijeenkomst waren afgekomen. Het vormt de bevestiging van het doel van het project om niet alleen het bakhuisje, maar daarmee ook een gezellige ontmoetingsplaats in ere te herstellen. Burgemeester Vlecken bedankte de vrijwilligers dan ook voor hun tomeloze inzet en wenste hen enorm veel plezier van hun eigen werk. “Ga ervan genieten hier samen te komen, en op de juiste momenten van overheerlijke vlaai te genieten. Blijf er ook van genieten om dit soort vieringen te organiseren, want dat is Altweerterheide: voor, door en met elkaar.”

Ter ere van de succesvolle restauratie van het bakhuisje overhandigde de burgemeester aan eigenaar Giel de enige echte Weerter ‘vlaaier’: een waaier met daarop een afdruk van diverse vlaaien en het logo van de gemeente Weert. “Overal waar het warm is heb ik een paar van die ‘vlaaiers’ bij me, dat werkt altijd. ‘Vlaaieren’ maar!” Uiteraard kon ook een echte vlaaischep van de gemeente Weert niet ontbreken. “Met een scherp randje, want je kunt natuurlijk vlaaien bakken, maar ook pizza’s!”, aldus de burgemeester.

Smullen tijdens de Avond4Daagse

Aan wethouder Steinbach de eer om het bakhuisje officieel te openen door het vuur aan te steken. Onder luid applaus kwamen de eerste vlammen in de oven tevoorschijn en verscheen de eerste rook uit de schoorsteen. Direct kwamen de bakkers, die zich het vak de afgelopen maanden onder bezielende leiding van bakker Jo Roelofsen eigen hebben gemaakt, in actie. “We hebben er alle vertrouwen in dat we een goede oven hebben gebouwd”, aldus de twee enthousiaste vrijwilligers. Ze zijn druk bezig met het bakken van knapkoekjes voor de aanstaande Avond4Daagse. “Het is een drukke week, maar het bakhuisje en alle vrijwilligers die zich hebben ingezet voor het herstel ervan verdienen deze aandacht”, aldus Gert van Elk.

Trots

De opening van het bakhuisje valt natuurlijk niet voor niets samen met de Avond4Daagse. Iedereen is welkom om het resultaat te komen aanschouwen en te genieten van een koekje uit de houtgestookte oven. Ook doet het bakhuisje op 15 september mee aan de Open Monumentendag. “Dat is nieuws!”, zo verkondigt Peter Mols enthousiast. Het moge duidelijk zijn: een gevoel van trotsheid overheerst op deze zondagochtend, en terecht aldus de aanwezigen. Na de inzegening van het bakhuisje door pastoor Amal, die opmerkte dat “hier meer mensen zijn dan in de kerk”, genoten zij volop van de geur van de houtgestookte oven, de indrukwekkende verhalen van vroeger en natuurlijk de ambachtelijk gebakken vlaai.

Harmonie van het Heilig Hart zorgde voor feestelijke muzikale ondersteuning en Mannenkoor Eendracht uit Swartbroek bracht toepasselijke liederen zoals ‘In ’t graas van de wei’ van Toon Hermans ten gehore. Bekijk hier een sfeerreportage van de opening van het bakhuisje:

Deel dit bericht
Geef reactie