Bewoners Moesel voeren actie tegen klaver in voortuintjes

Algemeen Reageer 2 min. leestijd

Bewoners van de Charlotte de Bourbonstraat, Anna van Burenstraat en Albertina Agnesstraat in de wijk Moesel zijn een stille actie gestart uit onvrede over de aanleg van hun nieuwe voortuintjes. Hoewel ze blij zijn dat de gemeente na ruim 20 jaar eindelijk voortuintjes heeft gerealiseerd, zijn ze het oneens met de keuze om klaver in te zaaien.

Waarom klaver?

De gemeente Weert heeft ervoor gekozen om klaver als tijdelijke maatregel in de voortuintjes te zaaien na de herinrichting. Volgens de gemeente draagt klaver bij aan de reductie van CO2-uitstoot en helpt het bij het verkrijgen van een stikstofvergunning. Daarnaast voorkomt klaver onkruidgroei en zorgt het voor een uniforme uitstraling. Wanneer de definitieve beplanting wordt aangebracht, zal de klaver ondergewerkt worden als voeding voor het nieuwe groen.

Tuinadoptie

Veel bewoners hadden echter gehoopt dat ze, net als in andere straten in Weert, zoals de Goudriaanstraat en Willem de Zwijgerstraat, de voortuinen zelf mochten inrichten. De gemeente heeft aangegeven open te staan voor het adopteren van groen door inwoners, maar wil wel duidelijke afspraken maken. Dit zal in overleg met de bewoners worden besproken bij het opstellen van het definitieve groenplan.

Groenplan

Ondanks de bezwaren van sommige bewoners is de klaver inmiddels ingezaaid en sommige bewoners hebben hun tuintjes zelf al ingericht. De gemeente zal, zodra het groenplan gereed is, beoordelen of de zelf ingerichte voortuinen aan de voorwaarden voldoen. Indien dit niet het geval is, zullen de bewoners hierover worden benaderd voor verdere gesprekken.

Brief aan college van B&W

Raadslid Jurrella Kleinmoedig van Weert Lokaal had deze kwestie middels een brief aangekaart bij het college van B&W. Het is nog niet duidelijk welke stappen er zullen worden ondernomen ten aanzien van de voortuinen die al door bewoners zijn ingericht. Meer informatie over het verdere verloop van deze kwestie wordt verwacht zodra het groenplan is voltooid.

Deel dit bericht
Geef reactie