Extra investeringskrediet nodig voor realisatie MFA De Pinnenhof

Algemeen Reageer 3 min. leestijd
Archieffoto

In december 2022 besloot de gemeenteraad over de doorontwikkeling van bibliotheek en gemeenschapshuis De Pinnenhof naar een maatschappelijk & culturele Multi Functionele Accommodatie (MFA). De gemeenteraad stelde toen al een budget van 7,8 miljoen euro beschikbaar. Het afgelopen anderhalf jaar is door de gemeente samen met verenigingen, maatschappelijke partners en het nieuwe stichtingsbestuur gewerkt aan de verdere optimalisatie van het plan. Vervolgens vond de aanbesteding plaats. Daaruit blijkt dat er een extra investeringskrediet nodig is om MFA De Pinnenhof te verwezenlijken.

Aantrekkende werking

Het besluit van de gemeenteraad om MFA De Pinnenhof te gaan realiseren, maar ook de komst van een nieuw, toegewijd stichtingsbestuur, gaf de (toekomstige) gebruikers extra motivatie om verder aan de slag te gaan met de optimalisatie van het ontwerp. Daarnaast meldden zich ook andere organisaties en verenigingen voor een plek in de nieuwe MFA: deels vanwege de (voorgenomen) sluiting van eerdere huisvestingslocaties zoals Zaal Centraal, maar ook vanwege de inhoudelijke kansen die samenwerking in MFA De Pinnenhof biedt. Ook dat er straks mogelijk nog maar één grote zaal in de kern Nederweert is, heeft een aantrekkende werking op verenigingen en andere gebruikers.

Voor heel Nederweert

Met meer partijen wordt MFA De Pinnenhof een toekomstbestendige plek in en voor heel Nederweert om te ontmoeten en mee te doen én om laagdrempelige ondersteuning te bieden aan inwoners van Nederweert. “In de contacten met het stichtingsbestuur, beheerders, huidige en nieuwe gebruikers ervaar ik veel enthousiasme en trots om samen te werken aan een nieuw MFA”, zegt wethouder Carla Dieteren. “Voor mij is duidelijk dat MFA De Pinnenhof voorziet in een behoefte. Samen met alle verenigingen en maatschappelijke partners kijk ik uit naar de volgende stap van realisatie.”

Extra investeringskrediet

De toename van gebruikers leidt echter tot een grotere ruimtebehoefte in het nieuwe gebouw dan in december 2022 werd verwacht. Dat past prima binnen de huidige perceelsgrenzen, maar heeft wel extra investeringskosten tot gevolg. Daarnaast hebben ook marktontwikkelingen invloed op de realisatiekosten van het MFA. Resultaat van de aanbesteding is dat er een totaalbedrag van € 11,3 miljoen nodig is om de MFA te kunnen realiseren. Daarom wordt een extra investeringsbijdrage gevraagd van € 3,5 miljoen. Vanwege de vorstelijke donatie van € 1 miljoen die de heer Ruud Koppens op 15 juli jongstleden, bij zijn afscheid als directeur van ETF deed, is € 2,5 miljoen extra investeringskrediet vanuit gemeentefinanciën nodig.

De raad besluit

Op dinsdag 10 september 2024 neemt de gemeenteraad een besluit over het extra investeringskrediet. Bij een positief raadsbesluit kan de sloop en ver-/nieuwbouw van de bibliotheek en Pinnenhof starten. Naar verwachting is MFA De Pinnenhof uiterlijk in het eerste kwartaal van 2026 gereed.

Deel dit bericht
Geef reactie