Gemeentearchief Weert zet 3000 briefhoofden online

Historie Reageer 2 min. leestijd
Afbeelding via Gemeentearchief (GAW CBH.0364.03 gedateerd 1905)

Het Gemeentearchief Weert verzamelt sinds de jaren tachtig van de twintigste eeuw briefhoofden en beschouwt dit als een bijzondere collectie, die sinds kort online te aanschouwen is.

In 2022 is het plan opgevat een project te starten waarbij diverse bedrijven, verenigingen en organisaties zijn benaderd met het verzoek de collectie met recent briefpapier/enveloppen/kaartmateriaal aan te vullen. Deze oproep heeft heel wat reacties opgeleverd en is doordoor een interessante aanvulling op de bestaande collectie. Het Gemeentearchief dankt iedereen die hier een bijdrage aan heeft geleverd.

Inmiddels zijn circa 3000 briefhoofden dan wel logo’s gescand. De beschrijvingen van deze briefhoofden en scans zijn opgenomen in de inventaris Collectie Briefhoofden (C.3.6). Deze inventaris staat op de website www.erfgoedhuisweert.nl. Je vindt de inventaris door via de knop ‘Zoeken in onze archieven en collecties’ te zoeken op Collectie Briefhoofden.

Waarom deze collectie?

Een briefhoofd bevat historische informatie en de (familie)geschiedenis van bedrijven, instellingen organisaties. Daarnaast weerspiegelt een briefhoofd de tijdsgeest en grafische opvattingen in een periode. Daarmee is een briefhoofd of logo een belangrijk historisch gegeven voor de geschiedenis van de gemeente. Het oudste briefhoofd in de collectie van het Gemeentearchief dateert van 1882 en is een ‘billet’ van het Waterschap ‘het Land van Weert’.

Wat kun je er vinden?

In de collectie ligt de nadruk op briefhoofden afkomstig uit Stramproy en Weert, aangezien Stramproy en Weert pas op 1 januari 1998 zijn samengevoegd. Andere gemeenten van waaruit briefhoofden in de collectie te vinden zijn, zijn Nederweert en Ospel; Ell, Heythuysen en Hunsel; Thorn; Budel, Budel-Schoot en Maarheeze en ‘Diverse steden’.

Aanvullingen

Heb jij nog briefpapier en wil je dit aan het Gemeentearchief Weert ter beschikking stellen, neem dan contact op via [email protected] of bel tijdens kantooruren naar (0495) 57 54 77.

Deel dit bericht
Geef reactie