Herder controleert dagelijks ‘maaiende’ schapen in IJzeren Man

Algemeen 1 reactie 2 min. leestijd
Archieffoto WdG - Schapen in IJzeren Man gebied

In de komende weken zullen ongeveer 250 schapen grazen in het bos- en natuurgebied De IJzeren Man. Ze worden begeleid door een schaapsherder en bordercollies. Deze schapen worden al jarenlang ingezet om bermen en grasvelden te onderhouden.

Bosgroep Zuid Nederland coördineert deze activiteiten namens de gemeente Weert. Deze natuurlijke manier van ‘maaien’ is goed voor de natuur en leuk om te zien.

Duurzaam en ecologisch beheer

In De IJzeren Man worden bermen en graslanden al meer dan 15 jaar begraasd door schapen. Dit is een duurzame en ecologische manier om de natuur te beheren. Schapen eten vooral gras, waardoor andere planten, kruiden en bloemen blijven staan. De begrazing wordt zorgvuldig gepland. Sommige gebieden worden meer begraasd, andere juist minder. Dit zorgt voor variatie in de planten. Bovendien verspreiden de schapen zaden en insecten terwijl ze door het gebied trekken. Deze blijven aan hun vacht hangen en worden zo van de ene plek naar de andere gebracht.

Herder houdt toezicht

Bezoekers hoeven niet bang te zijn voor de schapen. Ze kunnen gewoon genieten van het gebied. Er is wel een virus onder schapen, genaamd blauwtong. Dit is niet gevaarlijk voor mensen. Het kan zijn dat er een ziek schaap in de kudde zit. De herder controleert elke dag de gezondheid van de schapen.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie