“Bomen zijn sociale wezens. Helaas wordt er maar beperkt rekening mee gehouden. Vaak uit onwetendheid en onkunde van de mens. Vandaar dat ze vriendjes zoeken”, aldus IVN Weert. Op dinsdag 10 september organiseert de vereniging een lezing over diverse boeiende facetten van bomen.
Spreker Louis Slabbers behandelt achtereenvolgens de ontwikkeling van de boom sinds de laatste ijstijd 10.000 jaar geleden: hoe heeft het bomenbestand zich ontwikkeld, in welke volgorde verschenen de bomen opnieuw, wat zijn hun eigenschappen en hoe werden bomen door mensen gebruikt? Uitgelegd wordt hoe de boom, 270 miljoen jaar geleden, door evolutie uit hogere en lagere planten is ontstaan en hoe de eerste opvallend bloeiende boom ontstond die tot op heden nog steeds fraaie bloemen draagt. Wat was de ontwikkeling van de omvangrijke Ginkgo-familie tot zijn uitsterven en hoe werd die weer herontdekt? Met een doorkijkje in de onsterfelijkheid en de medicinale krachten van de boom.
De taxus, het symbool van het eeuwige leven, overheerst in het bomenbestand van Europa. Hoe komt dat en wat is de geneeskrachtige werking van paclitaxel? Hoe probeert de iep, een oer-Nederlandse boom, zich in het gevecht met een schimmelziekte staande te houden? Wat is de herkomst en wat zijn de eigenschappen van een groep inheemse bomen zoals linde, essen, esdoorn, paardenkastanje, robinia, wilgen, elzen, walnoten en platanen?
Praktische informatie
- Datum: dinsdag 10 september 2024
- Aanvang: 19.30 uur
- Locatie: Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man aan de Geurtsvenweg 4 in Weert
- Toegang: € 2,- inclusief koffie of thee