Ligt de oplossing van de moord op Wies Hensen misschien in Weert?

Algemeen Reageer 9 min. leestijd

Budel/Weert – Eind deze maand is het alweer 35 jaar geleden dat het levenloze lichaam van Wies Hensen werd gevonden; ze bleek te zijn vermoord. De toen 32-jarige Budelse was gedumpt in een sloot langs de Loonderweg in Dommelen. Daar werd ze gevonden door twee mannen. Tot op de dag van vandaag zijn de daders niet gepakt en is onbekend wat er precies met haar is gebeurd.

In 2021 kwam de zaak opnieuw onder de aandacht toen de politie met een 4-delige podcastserie het publiek om nieuwe tips vroeg. Ook stond er op de Budelse kermis een Mobiel Media Lab waarin bezoekers door middel van een Virtual Reality-bril een kijkje konden nemen op de plaats delict. In totaal kwamen bij de politie vervolgens zo’n tweehonderd tips binnen. Hieronder niet de ‘gouden tip’ die leidde tot de oplossing van de moordzaak.

True crime

Joop Donkers beluisterde in die tijd veel podcasts over waargebeurde misdaadverhalen. Zo ook de serie over de moord op Wies Hensen. “Die podcastserie heb ik als nieuwsconsument liggen luisteren. Ik had bij deze zaak het gevoel: dit moet echt opgelost worden”. Donkers benaderde de familie met de vraag of zij het zouden waarderen als hij op zoek zou gaan naar antwoorden over wat er gebeurd zou kunnen zijn. “We waren heel erg dankbaar dat iemand zich in wilde zetten om de oplossing te zoeken voor dit misdrijf”, zo vertelt Annelies, de oudere zus van Wies. Door de goedkeuring van de familie van Wies kon Joop starten met zijn burgerinitiatief.

Website

Donkers nam contact op met Sander Meyer, die al eerder de website www.coldcasezaken.nl had opgericht. Samen maakten ze de website www.wieshensen.nl en een bijbehorende gelijknamige Facebook-pagina. Op de website zijn niet alleen de feiten rond de moordzaak terug te vinden, ook stellen de twee een drietal vragen waar ze graag antwoorden op hebben en zijn er inmiddels zeventien blogs terug te vinden waar verder ingegaan wordt op verschillende zaken rond de moord op Wies Hensen.

Twee scenario’s

Naar aanleiding van de inmiddels 83 binnengekomen tips is een aantal mogelijke scenario’s van de avond van de moord gemaakt. Van twee scenario’s denkt Donkers dat ze ook daadwerkelijk gebeurd kunnen zijn; “Dat zijn een Budel-scenario en een Valkenswaard-scenario”.

Terug naar 1989

Het is dinsdag 29 augustus 1989 als Wies zo rond half zeven ‘s avonds naar de kermis in het centrum van Budel loopt. Daar wordt ze door verschillende getuigen gezien in het gezelschap van twee jongemannen. Deze worden niet herkend dus er wordt aangenomen dat ze niet uit Budel afkomstig waren. Toen één van hen op een paardje van een draaimolen plaatsnam was de kermisexploitant daar niet van gediend. Hij stuurde het drietal weg. Dat is het laatste moment dat iemand Wies Hensen gezien zou hebben.

Dan ontstaat er een gat van zo’n twee uur in het door de politie gereconstrueerde tijdspad. Iets voor middernacht laat in het buitengebied van Dommelen een buurtbewoner zijn hond uit. Hij ziet over de Loonderweg, vanuit Riethoven, een volgens hem wat ouder werkbusje aan komen rijden. Het voertuig stopt waarna de man verschillende deuren hoort open- en dichtslaan. Over het busje kon de getuige destijds niet veel details vertellen. Wel verklaarde hij dat het veel herrie maakte en aan de rechterkant een soort rolluik had.

Zo’n acht uur later, het is inmiddels woensdag 30 augustus, worden twee fietsers die op weg zijn naar hun werk overvallen door een regenbui. Als ze stoppen om hun regenpakken aan te trekken doen ze een vreselijke ontdekking. In de sloot zien ze het lichaam van een vrouw liggen. Het blijkt te gaan om Marie-Louise Hensen, beter bekend als Wies Hensen.

Veel in Weert te vinden

Wies was in de jaren ’80 geregeld in Weert. Ze werkte lange tijd als huishoudelijke hulp bij de paters en in het weekend was ze vaak te vinden in het uitgaansleven. Zo kwam ze geregeld in De Saloon aan de Oelemarkt. Dit café sloot ruim 10 jaar geleden de deuren. Mogelijk liggen in Weert dan ook antwoorden op de vragen die Joop Donkers en Sander Meyer hebben.

Twee gezichten

Wies had volgens haar oudere zus Annelies twee gezichten. Zo paste ze geregeld op haar kinderen als ze moest werken. “Wies was een hele lieve tante voor de kinderen”, zo vertelt ze. “Er zijn natuurlijk veel mensen die denken: het was maar toch een ruig iemand. Maar Wies had gewoon twee kanten. Als ze uitging wilde ze bij de ruigere mensen horen en als ze thuis was, bij ons, dan was ze gewoon lieve Wies”.

Donkers en Meyer stellen op de website www.wieshensen.nl een drietal vragen. Graag willen ze meer informatie over het werkbusje dat in Dommelen gezien zou zijn. Het zou mogelijk gaan om een beige Hanomag, een type busje dat eind jaren ’80 veel in de regio rondreed. Volgens een andere tip zou het ook een rode Ford Transit kunnen zijn dat even daarvoor dienstdeed als brandweerauto bij Hoechst, een bedrijf dat destijds langs het kanaal in Weert gevestigd was.

Verder willen de twee ook meer weten over de twee mannen waarmee Wies die avond op de kermis van Budel gezien zijn. En tot slot willen ze ook meer informatie over een laars die door Wies gedragen is. Toen haar vrijwel gehele naakte lichaam op woensdagochtend werd gevonden werd ook al haar kleding aangetroffen; op één laars na. Van de linker laars is tot op heden geen enkel spoor.

Naar de politie

Alle tips die binnenkomen via de website worden zorgvuldig op waarde ingeschat. Het is niet zo dat deze ook direct bij de politie terecht komen, zo vertelt Donkers. “Bij een heel algemene tip spelen wij hem nog niet door aan de politie .. Als een tip, samen met andere tips, leidt tot een bepaald scenario of een deel van een scenario dan zetten wij dat wel door. En alle tips met concrete namen of concrete informatie over het busje zetten wij wel direct door”.

Over de doorgespeelde informatie krijgen Donkers en Meyer overigens niets terug van de politie. “Dat snappen we wel”, aldus Donkers. “Niets mag de opsporing van de dader of daders in de weg staan. Terugkoppeling zou ook kunnen leiden tot frustratie van het eventuele onderzoek”.

Heeft u tips die kunnen leiden tot meer duidelijkheid over wat er die 29 en 30 augustus 1989 met Wies Hensen is gebeurd, meldt deze dan via www.wieshensen.nl of neem contact op met de politie via de Opsporingstiplijn: 0800 – 6070 (gratis).

In de video spreken we met Joop Donkers over zijn burgerinitiatief waarmee hij hoopt de moord op Wies Hensen na 35 jaar alsnog op te kunnen lossen. Ook Annelies Hensen, de oudere zus van het slachtoffer, komt aan het woord. Zij vertelt onder andere waarom antwoorden op de vragen over het misdrijf misschien wel in Weert te vinden zijn.

Bekijk de video: https://youtu.be/68SBqUut_8g

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie