Ontdek de geschiedenis van 50 jaar Taverne De Oude Munt

Human interest Reageer 4 min. leestijd

Op zaterdag 14 september viert de Muntpromenade in Weert haar 50-jarig bestaan. Deze historische winkelstraat huisvest diverse ondernemingen, waaronder EKspresZÓ, Café De Harmonie, De Kapper, VT Mode en Taverne De Oude Munt. De laatste twee zijn al vanaf het begin van de partij.

Taverne De Oude Munt markeerde dit bijzondere jubileum op donderdag met een viering ter ere van 50 jaar sinds de eerste opening.

Jubileumtaart

Eigenaren Hans Laenen en zijn vrouw Jacqueline vierden dit bijzondere moment vandaag samen met hun personeel. Een grote taart, voorzien van het jubileumlogo en een pentekening van hun goede vriend William Meusen, werd aangesneden. Gedurende de dag verwelkomden Hans en Jacqueline talloze gasten die hen kwamen feliciteren.

Authentieke sfeer behouden

Hans Laenen begon zijn carrière bij Taverne De Oude Munt in 1983 als kok en nam 25 jaar later de zaak over van de oorspronkelijke eigenaar Ted van den Hurk. Sindsdien heeft hij weinig aan het interieur veranderd. “Het is altijd de ‘huiskamer’ gebleven zoals het was. Dat vinden we ook heel belangrijk. Toen we het overnamen werd ons wel eens gevraagd wat we ermee gingen doen. En dan zei ik: ik ga hier geen blauwe muren en zwarte plafonds maken. Dat doe je twee jaar en dan is dat weer uit de mode”

Het “Miljoenenlijntje”

Bij een bezoek aan Taverne De Oude Munt valt er vanaf elk tafeltje iets nieuws te ontdekken. Aan de muren hangen elke drie maanden kunstwerken van een andere kunstenaar, en boven de tafels rijdt af en toe een klein treintje voorbij. “Bedrijven kunnen een wagonnetje voor een jaar sponsoren. We zetten er dan een logo op”. Dit commerciële “miljoenlijntje”, zoals Hans het noemt, blijkt een groot succes. “Er zit zelfs een wachtlijst op”; zo vertelt hij met een lach op zijn gezicht.

Beroemde bezoekers

Hans kijkt met veel plezier terug op zijn 41 jaar in Taverne De Oude Munt. Tot eind jaren ’90 verzorgde de zaak ook het horecagedeelte in het Munttheater. Bekende artiesten, zoals Jeroen Krabbé, Huub Stapel en Willem Nijholt, kwamen regelmatig een hapje eten. “We vroegen hen altijd om iets in ons gastenboek te schrijven.”

Kookprogramma op Weert TV

Een andere mooie herinnering is het kookprogramma dat Hans in de jaren ’90 maakte voor Weert TV, samen met collega Maarten. “Dat was ontzettend leuk om te doen. Josef (Mahr) filmde en Marja (Feijen) deed de presentatie. We hebben later zelfs twee kookboekjes gemaakt met de recepten uit het programma. Het was een geweldige tijd.”

In de video geeft Hans Laenen een rondleiding door het monumentale pand van Taverne De Oude Munt. Hij vertelt onder andere over een plaquette die aan de buitenkant van de Muntpromenade hangt, en hoe het idee voor het treintje door de zaak is ontstaan. Ook deelt hij het verhaal van hoe de KLM de Taverne ooit eerde.

Bekijk de video: https://youtu.be/LKcjtBANYyw

Deel dit bericht
Geef reactie