Open Urnenveldwandeling met Weerter stadsgidsen

Uitgaan Reageer 2 min. leestijd
Foto via Stadsgidsen Weert

De Weerter stadsgidsen organiseren op zondag 11 augustus een bijzondere open ‘Urnenveldwandeling’ op de Boshoverheide. Deze unieke wandeling, onder leiding van stadsgids Harrie Mennen, voert door het grootste urnenveld van Noordwest-Europa, gelegen aan de rand van Weert.

De tocht begint om 14.00 uur bij de parkeerplaats ‘urnenveld’, nabij de spoorlijn Weert-Hamont. Belangstellenden dienen zich vóór vrijdag 9 augustus aan te melden via: [email protected].

Een stap terug in de tijd

Tijdens de wandeling krijgen de deelnemers een inkijkje in de geschiedenis van de Boshoverheide, waar tussen 900 en 450 jaar v. Chr. duizenden overledenen werden gecremeerd, hun as in urnen werd verzameld en begraven in grafheuvels. Vragen zoals “Hoe ziet zo’n grafheuvel eruit?”, “Waarom ligt dat urnenveld hier?” en “Met welke rituelen werd de crematie en begraving omgeven?” zullen uitgebreid worden besproken. Ook wordt er aandacht besteed aan de herkomst en het verdwijnen van deze vroege bewoners, de ontdekking van dit unieke gebied en de bescherming van de grafheuvels.

IJzeren Rijn en natuurlijke veranderingen

Naast het urnenveld komt ook de IJzeren Rijn aan bod, een spoorlijn die dwars door het gebied loopt. De wandeling zal tevens inzicht geven in de veranderingen van het dynamische stuiflandschap en de invloed van de zinkfabriek van Budel-Dorplein op de natuur.

Praktische informatie

  • Maximaal aantal deelnemers: 20
  • Duur van de wandeling: circa 1,5 uur
  • Kosten: € 3,– per persoon (kinderen tot 12 jaar gratis)
  • Startlocatie: 14.00 uur bij de parkeerplaats Urnenveld, langs de spoorlijn Weert-Hamont

Voor meer informatie ga naar: www.stadsgidsenweert.nl

Deel dit bericht
Geef reactie