Smeden en motorendag bij Eynderhoof in Nederweert-Eind

“Ik wilde altijd al ridder worden”

Uitgaan Reageer 3 min. leestijd
Smeden en motorendag bij Eynderhoof

Nederweert-Eind – In het levendige openluchtmuseum Eynderhoof staat Daphne, een 27-jarige ambachtsvrouw, haar mannetje in de smederij. Als afgestudeerde plaat- en bankwerker ontwikkelde zij al op jonge leeftijd een fascinatie voor de zwaarden en harnassen uit riddertijd. Deze passie leidde haar uiteindelijk naar het smeden, en nu, twee jaar na de start van haar vrijwilligerswerk bij Eynderhoof, heeft ze haar plek gevonden in het ambacht.

Daphne is gedreven door nieuwsgierigheid naar techniek en ambacht. Binnen de smidse heeft ze zich gespecialiseerd in fijn smeedwerk, waarbij ze prachtige sleutelhangers in de vorm van blaadjes creëert. Met haar ambacht wil ze vooral jongeren inspireren en laten zien wat Eynderhoof te bieden heeft. Naast haar werk als smid koestert ze ook een passie voor muziek en geluiden die ingezet kunnen worden in documentaires en games. Haar veelzijdigheid en enthousiasme maken haar een waardevolle toevoeging aan het smidsteam van Eynderhoof. Hoewel ze nog twijfelt of ze ooit een zwaard zal smeden, blijft ze dromen over nieuwe creatieve mogelijkheden.

Smeden- en Motorendag in Eynderhoof

Op zondag 22 september organiseert het openluchtmuseum Eynderhoof in Limburg een speciale smeden- en motorendag. Bezoekers kunnen op deze dag niet alleen Daphne aan het werk zien, maar ook tientallen andere smeden van Eynderhoof en leden van het Nederlands Smidsgilde. Naast het traditionele smidsvuur en het opleggen van karrenwielen zijn er diverse andere demonstraties te bewonderen.

Krachtig schouwspel

Een van de hoogtepunten is de imposante BRONSmotor, die door de smeden van Eynderhoof volledig is gerestaureerd. Dit krachtige schouwspel vormt een mooi contrast met het verfijnde werk van de koperslagers, de gesmede spijkers en de delicate blaadjes aan de sleutelhangers van Daphne. Techniekliefhebbers kunnen ook genieten van de unieke Horizontale boomzaag en de ingenieuze radertjes van het torenuurwerk van Nard Hoefnagels, beide prachtige voorbeelden van vakmanschap.

Stroopmakerij

Tijdens deze middag wordt er ook stroop gekookt in de oude stroopmakerij van de familie Heldens, waar fruit uit eigen tuin op ambachtelijke wijze wordt bereid in koperen ketels. Bezoekers kunnen niet alleen proeven, maar ook een potje authentieke Eynderstroop kopen in de museumwinkel.

De dag wordt verder opgeluisterd met live muziek en de mogelijkheid om te genieten van ouderwetse streekproducten op een van de terrassen of in de herberg van het museum.

Meer informatie

Eynderhoof is geopend op dinsdag-, woensdag-, donderdag- en zondagnamiddag van 13.00 – 17.00 uur. Meer informatie over openingstijden en entreeprijzen is te vinden op de website www.eynderhoof.nl.

Deel dit bericht
Geef reactie