Start natuurherstel Mussenbaan bij De Groote Peel in Ospel

Algemeen Reageer 3 min. leestijd
Archieffoto

Ospel – Eind augustus begint Staatsbosbeheer met natuurherstelwerkzaamheden in het Mussenbaangebied bij ‘De Peel’. Dit voormalig agrarische gebied, gelegen aan de rand van Nationaal Park De Groote Peel bij Ospel, heeft een verbeterde waterhuishouding nodig om het hoogveenlandschap te behouden en te herstellen.

Deze werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van de provincies Limburg en Noord-Brabant, binnen het kader van het Programma Natuur. Het project wordt in twee fases uitgevoerd: de eerste fase loopt van eind augustus tot 1 november 2024, en de tweede fase volgt in het voorjaar of najaar van 2025.

Waterbeheer voor herstel van hoogveen

De Peel was ooit een uitgestrekt moerasachtig hoogveenlandschap dat op de meeste plaatsen onbegaanbaar was. Hoogveen is een uniek natuurgebied waar zeldzame planten en dieren leven, en komt nog maar op enkele plekken in Nederland voor. Om deze reden is De Groote Peel aangewezen als Natura 2000-gebied en heeft het een Europees beschermde status.

Natuurherstel in en rond de Peel is gericht op het behouden en ontwikkelen van wat er nog over is van het hoogveenlandschap in Nederland. Het Mussenbaangebied wordt omgevormd tot een hydrologische buffer, die water beter en langer vasthoudt. Dit is essentieel voor het behoud en herstel van het hoogveen in De Groote Peel. Deze herinrichting draagt tevens bij aan de integrale bodem- en wateroplossingen in de regio.

Mogelijke hinder voor bezoekers

Tijdens de werkzaamheden zullen de paden in de Mussenbaan tijdelijk worden afgesloten voor bezoekers. Het fietspad langs de Mussenbaan blijft naar verwachting toegankelijk. Houd rekening met mogelijke omleidingen ter plaatse.

Gebiedsgerichte aanpak voor een vitale Peel

Dit project maakt deel uit van de gebiedsgerichte aanpak Vitale Peel (GGA Vitale Peel). Hierin werken gemeenten Asten en Deurne, ZLTO, de Brabantse Milieufederatie, Staatsbosbeheer, Waterschap Aa en Maas, Waterschap Limburg en de provincies Noord-Brabant en Limburg samen met de omgeving om te zorgen voor een toekomstbestendige en vitale Peel.

Meer informatie over het project is te vinden op de projectpagina Mussenbaan op de website van Staatsbosbeheer: www.staatsbosbeheer.nl/mussenbaan.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie