Stramproyer tuinen openen voor Kunstroute Mooi Rooj

Spotlight Reageer 5 min. leestijd
Foto via Stichting Mooi Rooj

Stramproy – Elke twee jaar komt het kerkdorp Stramproy tot leven tijdens de Kunstroute Mooi Rooj. Op 24 en 25 augustus 2024 openen dertien prachtige tuinen in en rondom het dorp weer hun poorten voor kunstliefhebbers. Dertig getalenteerde kunstenaars presenteren hun meesterwerken op deze unieke route.

“Er zijn zoveel mooie tuinen in Stramproy, en zoveel mensen die bereid zijn hun tuinen open te stellen”, aldus Michela van Kampen namens de Stichting Mooi Rooj. “Het maakt de kunstroute tot een soort gluren bij de buren met extra’s: binnenkijken in andermans tuin én kunst bewonderen.”

Die kunst komt bovendien voornamelijk van kunstenaars uit de regio, wat het lokale karakter van de kunstroute nog eens versterkt. “Daarnaast werken we met lokale horeca en vrijwilligers van bijvoorbeeld kindervakantiewerk of carnaval”, aldus Michela. “Dat maakt Mooi Rooj zo bijzonder.”

Wandelavontuur vol kunst en natuur

De organisatie verrast dit jaar wederom met een nieuwe kunstroute van 5 kilometer, waardoor bezoekers weer op andere bijzondere plekken in Stramproy terechtkomen. Michela: “De ene keer voert de route door de kern van Stramproy, de andere keer nemen we het buitengebied meer mee. We zijn afhankelijk van wie zijn of haar tuin wil openstellen en de mogelijkheden die daarin zijn om bijvoorbeeld bepaalde kunstwerken droog op te stellen onder een overkapping. Dat maakt dat de route telkens weer anders is.”

Ook worden op die manier veel tuinen en schuren in Stramproy grondig opgeruimd, zo vertelt Michela lachend. “Mensen willen bijvoorbeeld al heel lang een grote schoonmaak houden of iets opknappen, maar blijven dat uitstellen. Deelname aan de kunstroute is vaak net dat zetje dat ze nodig hebben om ermee aan de slag te gaan.”

En laat dan de kunstenaars maar komen. Met onder andere kleurrijke schilderijen, elegante sieraden, robuuste bronzen beelden, verfijnde houtsculpturen en glaskunst. “Geniet van kunst in prachtige tuinen en verwonder je over de harmonie tussen kunst en de mooie omgeving”, aldus Michela.

Interactieve ervaring

Tijdens de route kun je niet alleen kunst bewonderen, maar ook kunstenaars in actie zien. Michela: “Er komen dit keer bijvoorbeeld twee fotografen, waarvan er eentje een bekend schilderij pakt en jou als bezoeker daarmee portretteert.” Ook zijn er kunstenaars die door middel van live action painting ter plekke iets moois creëren. Bovendien gaan alle kunstenaars graag met je in gesprek. “Stel je vragen, raak geboeid door hun creativiteit en passie of leer meer over hun technieken.”

Even uitrusten en bijkomen van alle indrukken? De kunstroute bevat diverse plekken tegen die zich perfect lenen voor een pauze. Zo kun je onderweg onder andere genieten van een speciale koffie van een lokale barista of een stukje Limburgse vlaai eten bij de Nijsmolen. Ook zijn er mogelijkheden om het toilet te bezoeken.

Meer informatie

Meer informatie over de Kunstroute Mooi Rooj is te vinden op de website www.mooirooj.nl. Hier, en op de bijbehorende Facebookpagina, stellen alle kunstenaars zich tevens kort voor. Dat doen ze ook in de brochure die je ontvangt bij deelname aan de kunstroute. Voor € 5,- per persoon ontvang je daarnaast ook een polsbandje en een routekaart. Betalen kan contant, via pin of QR-code.

De route is circa 5 kilometer en goed te doen met de fiets of te voet, ook voor mindervaliden. Kom je met het openbaar vervoer, dan kun je vanaf station Weert buslijn 74 nemen om in Stramproy te komen. Kom je met de auto, dan kun je parkeren bij Gemeenschapscentrum de Zaal. Starten kan tussen 11.00 uur ’s ochtends en 16.00 uur ’s middags vanaf de startlocatie bij Gemeenschapscentrum de Zaal, aan de Mariastraat 1 in Stramproy.

Deel dit bericht
Geef reactie