Symposium over graaf van Horne in Bocholt

Uitgaan Reageer 2 min. leestijd

Bocholt – Het is dit jaar 500 jaar geleden dat Filips van Montmorency, graaf van Horne, het levenslicht zag. Dat is de aanleiding voor het symposium ‘De kat van huis en de duivel op het kussen, graaf Filips van Montmorency en zijn powervrouwen’ dat Heemkundige Kring Bocholt, Geschied- en oudheidkundig genootschap De Aldenborgh, kring Weert van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap en de Erfgoedgemeenschap Nederweert op donderdag 22 augustus organiseren in Bocholt.

Over de graaf is al enorm veel gepubliceerd. Toch heeft recent onderzoek geleid tot een groot scala aan nieuwe inzichten, niet in de laatste plaats over de invloedrijke rol van de vrouwen in het leven van Filips, te weten zijn echtgenote Walburgis en schoonmoeder Anna van Egmond.

‘Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen’ en ‘als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel’. Die twee oude gezegden beschrijven eigenlijk precies het huwelijk van Filips de Montmorency en zijn echtgenote Walburgis van Nieuwenaer. Vanuit zeer verschillende invalshoeken zal in het symposium nieuw licht op de graaf en zijn vrouwen worden geworpen.

Aan het thuisfront, op het grafelijk kasteel in Weert, had Filips het nodige te stellen. Als katholieke dienaar van de koning deelde hij het bed met zijn calvinistische echtgenote Walburgis, en het huishouden met zijn Lutherse moeder, Anna van Egmond. Zelf was hij veel van huis en dan hadden de beide dames in Weert vrij spel. Dat alles wordt belicht in het perspectief van een eeuwenlange traditie van ups en downs in de relatie van de Hornes met hun onderdanen.

De inleiders zijn Alfons Bruekers, Wim Cuppens, Anneleen Gabriëls, Mart Graef en Lennart Willems. Peter Korten is dagvoorzitter. Burgemeester Stijn van Baelen zal de middag openen.

Praktische informatie

  • Datum: donderdag 22 augustus 2024
  • Aanvang: 14.00 uur (inloop vanaf 13.15 uur)
  • Locatie: Parochiehuis, Kerkplein 11 in Bocholt
  • Entree: gratis
  • Parkeren: kerkplein of parkeerplaats Matthijsplein in Bocholt

Deel dit bericht
Geef reactie