Toekomstige woningbouw naast brandweerkazerne roept vragen op

Politiek Reageer 3 min. leestijd

De brandweerkazerne in Weert, gebouwd in 2010, staat op een perceel dat volgens eerdere besluiten eigenlijk te klein is voor een districtsfunctie. Dit was al bekend toen de gemeente Weert in 2004 besloot de kazerne op deze locatie te bouwen. Er werd toen beloofd dat er naar uitbreiding gekeken zou worden, maar dit is nog steeds niet gebeurd, zo staat in een brief van DUS Weert.

De Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft nu een brief gestuurd naar het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad om hun zorgen te uiten over de toekomst van het brandweerterrein in Weert. Het college is van plan om de gemeenteraad te vragen om voorkeursrecht op te leggen op het naastgelegen bedrijfspand. Dit perceel zou dan betrokken kunnen worden bij de woningbouwplannen aan de Dr. Schaepmanstraat.

Oefenterrein

Echter, de door de brandweer gewenste uitbreiding van het kazerneterrein lijkt daardoor niet meer mogelijk op de huidige locatie. Dit is een probleem, omdat de brandweer Weert een centrumpost met districtsfunctie moet blijven, een ambitie die de gemeente eerder zelf heeft uitgesproken. Het terrein naast de kazerne wil men gebruiken als oefenterrein.

Politieke vragen

Fractie DUS Weert heeft vragen gesteld aan het college over de zorgen. Ze willen onder andere weten of het college van mening is dat de brandweerkazerne deze districtsfunctie moet behouden en of het college de noodzaak inziet van een uitbreiding met een volwaardig oefenterrein. Daarnaast vraagt DUS Weert waarom het college toch voorkeursrecht wil opleggen op een perceel waarvan eerder werd geconstateerd dat het te klein was om aan de eisen van de brandweer te voldoen. Ook wil de fractie weten welke oplossingen de gemeente kan bieden als de brandweer niet meer op eigen terrein kan oefenen en hoe het college rekening gaat houden met de zorgen van de veiligheidsregio bij verdere woningbouwplannen. Tot slot vraagt DUS Weert of het college een andere locatie overweegt voor de brandweerkazerne als alle benodigde functies niet meer mogelijk zijn op de huidige locatie.

Brief

De verwachting is dat het college binnenkort de brieven van de Veiligheidsregio en DUS Weert zal beantwoorden. De volledige brief met alle vragen kun je lezen via (PDF): https://wdg.li/wtvcs4.

Deel dit bericht
Geef reactie