Uitbreidingsplan voor 59 nieuwe woningen in Tungelroy

Economie Reageer 3 min. leestijd

De gemeente Weert heeft in principe ingestemd met een verzoek voor een nieuw woningbouwproject aan de Jean Amentstraat en Truppertstraat in Tungelroy. Het project, ingediend door Bots bouwgroep B.V. uit Deurne, omvat de bouw van maximaal 59 woningen.

De nieuwe woningen zullen een mix zijn van sociale huur, betaalbare koopwoningen, en vrije sector woningen, in lijn met de regionale Woondeal Limburg.

Herbestemming van het gebied

Het geplande bouwterrein valt momenteel onder diverse bestemmingen zoals ‘Recreatie-Verblijfsrecreatie’, ‘Wonen’, ‘Agrarisch’, en ‘Verkeer’, wat betekent dat de huidige bestemmingsplannen aangepast moeten worden om de woningbouw mogelijk te maken. Dit wordt gedaan middels een TAM-omgevingsplan.

Woningbehoefte

Tungelroy kampt met een tekort aan beschikbare bouwlocaties, vooral na de recente voltooiing van projecten zoals Kumpehof en Baetenhof. De nieuwe woningen zijn dringend nodig om aan de toenemende vraag naar huisvesting te voldoen. Bovendien biedt het project een passende herbestemming voor de historische Jansakkerhoeve, die volgens het plan zal worden getransformeerd tot een complex met 10 woningen.

Provinciale en regionale afstemming

De provincie Limburg heeft geen bezwaren tegen het plan en heeft slechts enkele algemene aandachtspunten aangegeven. De regionale afstemming heeft plaatsgevonden op 13 september 2023, waarbij het oorspronkelijke aantal van 52 woningen werd verhoogd naar 59.

Voorwaarden en kanttekeningen

De gemeente benadrukt dat het woningbouwprogramma volledig moet voldoen aan de Woondeal, wat betekent dat 30% van de woningen sociale huur moet zijn, 37% betaalbare koop of middenhuur, en maximaal 33% vrije sector. Verder moeten er diverse milieu- en archeologische onderzoeken worden uitgevoerd en dient er een m.e.r. beoordeling plaats te vinden.

Voorwaarden en participatie

De kosten voor het TAM-omgevingsplan en de benodigde onderzoeken zijn voor rekening van de initiatiefnemer. Daarnaast worden er intentieverklaringen verwacht van woningcorporaties om de sociale woningbouw te garanderen. De initiatiefnemer is geadviseerd om ook in overleg treden met omwonenden en het Dorpsoverleg Tungelroy.

Benieuwd naar de mogelijke toekomstige indeling? Bekijk de plattegrond via deze link (PDF): https://wdg.li/xqahodh. Heb je interesse in het project? Daarvoor heeft de initiatiefnemer een speciaal formuliertje voor gemaakt op hun website: https://www.bots.nl/wonen/tunnelroy

(Jep, gezien door de redactie, er staat ’tunnel’ in de link).

Deel dit bericht
Geef reactie