Uitverkochte voorstellingen en afscheid tijdens 42e Limburg Festival

Evenementen Reageer 4 min. leestijd
Foto door Johan Horst/Antoine Bongers voor het Limburg Festival

Zomertheaterfestival Limburg Festival kijkt terug op een van de meest succesvolle jaren in het 42-jarige bestaan van het initiatief. Deze editie van 7 t/m 11 augustus kende ruim 200 voorstellingen in totaal, waaraan 125 vrijwilligers meehielpen, verspreid door Midden-Limburg. De meer dan 25.000 bezoekers bezochten een kleine 50 verschillende locaties, zoals de Arrivatrein van Roermond naar Venlo, de brandweerkazerne in Weert, kastelen en boerderijen.

Het Limburg Festival werd afgelopen woensdagavond officieel geopend in het Park Domicilia in Ohé en Laak waar theatergezelschap Raymi Sambo Maakt met de indrukwekkende voorstelling ‘Gendermonologen’ de lat hoog legde voor de rest van het festival.  

Trein 

Het festival reeg de ene na de andere bijzondere theaterparel aan de ketting van de 42ste editie. Een van de hoogtepunten was ‘PerronGeluk’ van Stichting Laudio, de theatrale treinrit van Roermond naar Venlo en weer terug, waarbij publiek in de reguliere Arrivatrein stapte. Maar ook de voorstelling ‘Iets met Boeren’ van het Brabantse gezelschap Bureau Pees op het boerenerf van de familie Kemper uit Swartbroek maakte grote indruk op het publiek. Bijzonder aan ‘Iets met Boeren’ was de deelname van tien bewoners uit de regio Midden-Limburg – geen van allen acteur – die in vier dagen tijd hun rol voorbereid hebben onder leiding van acteurs. Hun lokale input bleek een waardevolle verdiepingsslag op te leveren voor de complexe vraagstukken waarmee boeren anno 2024 te maken krijgen in de transformatie van het platteland. 

Uitverkocht

Daarnaast waren meerdere voorstellingen al dagen voor het festival van start ging uitverkocht: Kasteel van Verlangen in Kasteel Baexem (met de bijzondere puppetryvoorstellingen), zangeres Marlies Ruigrok die met haar vertelling ‘Kleur Oranje’ in het Rozenkerkje van Asselt zelfs een extra voorstelling inlaste om aan de vraag te voldoen en ook de vertelling van ‘Iets met Boeren’ kon rekenen op enorme belangstelling.   

Ook Limburgse makers waren uiteraard van de partij: jonge makers tijdens de Ode aan de Bron-wandeltheatertocht in Wessem zoals Jelske Wilmer uit Venlo en Eva Custers uit Neer. In poppodium De Bosuil in Weert presenteerde de Roermondse maker Quensley Coster zijn eerste theaterproductie ‘Stille Helden’ over het slavernijverleden van zijn voorouders.  

Afscheid

Deze 42ste editie had ook een bijzonder vaarwel te vieren omdat directeur Jan Klompen na 28 jaar afscheid nam van ‘zijn’ festival. Dit afscheid werd gevierd met de voorstelling ‘BRAS’ van muziektheatergezelschap BOT in Swalmen. De vier heren van BOT zijn in de loop der jaren goede vrienden van Klompen geworden.  

Er viel echter vooral veel te vieren: uitverkochte voorstellingen en een succesvolle gratis te bezoeken Limburg Festival Kindermiddag, voor de negende keer geprogrammeerd in de ECI-cultuurfabriek in Roermond. Met ruim 200 bezoekers op vrijdagmiddag was de Kindermiddag weer een groot succes. Het programma van de Kindermiddag is erop gericht om kinderen op een leuke en laagdrempelige wijze kennis te laten maken met diverse culturele uitingen.

De volgende editie van het Limburgs Festival zal plaatsvinden van 6 t/m 10 augustus 2025.

Deel dit bericht
Geef reactie