Van Bakkes tot Werme Bekker in Stramproy

Uitgaan Reageer 2 min. leestijd
Foto via Heemkunde Stramproy

Stramproy – Op dinsdag 3 september verzorgt Heemkunde Stramproy een presentatie over brood, bakhuizen en bakgeschiedenis. Aandacht dus voor het bakproces in voorbije tijden, de loonbakkers uit die tijd en het armenbestuur. De beschikbaarheid van brood was in het verleden niet voor iedereen de gewoonste zaak. Denk aan armoede en plunderingen door rondtrekkende soldaten. Verder waren er slechte graanoogsten en de graantienden. De presentatie vindt plaats in Zaal Van Loon aan de Frans Strouxstraat 1 in Stramproy. De aanvang is om 19.30 uur en de toegang is gratis.

Van Bakkes tot Werme Bekker

Vanaf zaterdag 7 september is bij de Sint Jansmolen aan de Molenweg 16 een nieuwe tentoonstelling te bezoeken genaamd ‘van Bakkes tot Werme Bekker’. Vele interessante gebruiksvoorwerpen met betrekking tot brood en het bakproces zijn hiervoor verzameld. Nog meer speciale voorwerpen, verhalen of foto’s met betrekking tot het brood, de vlaai en het bakken zijn nog welkom – met name voorwerpen die niet overal aanwezig waren.

Bakhuis

Speciale aandacht is er voor het vroegere bakhuisje (‘bakkes’) bij de woning. Er zijn al tachtig (voormalige) bakhuizen in Stramproy in kaart gebracht. Er is vooral belangstelling voor het verhaal erbij: het lijkt alsof men in Stramproy meer zelf bakte dan in de omliggende dorpen.

De aandacht voor ons dagelijks brood en het bakproces komt door het bouwproject op de locatie van bakkerij Hendrikx aan de Mgr. Nolensstraat. Aldaar werd dit jaar de oude ovenklep teruggeplaatst op de binnenplaats.

Praktische informatie

De tentoonstelling wordt op zaterdag 7 september om 10.30 uur geopend. De Sint Jansmolen is dan ook in bedrijf. Op de zaterdagen 7 en 14 september ben je van 10.00 tot 16.00 uur van harte welkom, op de daaropvolgende zaterdagochtenden vanaf 10.00 uur. Deze tentoonstelling wordt warm bij je aanbevolen door Heemkunde Stramproy.

Deel dit bericht
Geef reactie