Vragen en zorgen in Weert over stationering F-35’s op Kleine Brogel

Politiek Reageer 2 min. leestijd
Archieffoto WdG - Gevechtsvliegtuigen F-16 (onder) en F-35 (boven)

Leden van de gemeenteraad in Weert hebben zorgen geuit over de geplande stationering van F-35 gevechtsvliegtuigen op de nabijgelegen vliegbasis Kleine Brogel in België. Zowel de fractie van Weert Lokaal als die van de PvdA hebben vragen ingediend bij het college van B&W om opheldering te krijgen over de impact van deze ontwikkeling op de regio.

Els Henderikx van de fractie Weert Lokaal heeft gevraagd of de gemeente op de hoogte is van de geplande plaatsing van de F-35’s en wat het officiële standpunt van de gemeente hierover is. In een bericht aan de gemeentelijke griffie geeft ze aan dat de bouwactiviteiten al gestart zijn voor de huisvesting van de nieuwe gevechtsvliegtuigen.

Daarnaast heeft Leon Heuvelmans van PvdA Weert een reeks vragen ingediend over de gevolgen van de komst van de F-35’s. Deze vragen richten zich onder meer op de betrokkenheid van de gemeente Weert bij het overleg met omliggende gemeenten en militaire overheden, de mogelijke toename van geluidsoverlast, en de milieueffecten van het vliegverkeer.

Punten van zorg

  • De huidige en toekomstige geluidoverlast voor bewoners in Weert door overvliegende straaljagers.
  • De noodzaak van geluidsmetingen en eventuele maatregelen om de overlast te beperken.
  • De invloed van de potentiële heropening van vliegbasis De Peel op de geluidsoverlast en milieueffecten in de regio.

Beide fracties wachten nu op een inhoudelijke reactie van de gemeente. Intussen wordt in Peer verder gebouwd aan de nieuwe huisvesting voor de F-35 gevechtsvliegtuigen.

Deel dit bericht
Geef reactie