Weert Lokaal dringt aan op oplossing voor wateroverlast in Bloemenbuurt

Politiek 1 reactie 2 min. leestijd

De fractie van Weert Lokaal heeft vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders (B&W) over de aanhoudende wateroverlast in de Bloemenbuurt in de wijk Boshoven. Sinds de aanleg van deze wijk, voornamelijk het gedeelte dat in de jaren ’80 is gebouwd, zijn er structurele problemen met de afvoer van regenwater en de beperkte capaciteit van het riool. Ondanks herhaalde verzoeken van buurtbewoners en diverse betrokken organisaties blijft een duurzame oplossing uit, zo blijkt uit de brief van Weert Lokaal.

Het probleem is al sinds 2008 onder de aandacht, toen het comité Wateroverlast Bloemenbuurt werd opgericht. Er is sindsdien meerdere keren ingesproken in de gemeenteraad en schriftelijke verzoeken zijn ingediend, maar zonder het gewenste resultaat. Tijdelijke oplossingen, zoals beter onderhoud, zijn slechts gedeeltelijk en tijdelijk uitgevoerd.

Uit het zicht geraakt

Raadsleden Paul Lempens en Jurrella Kleinmoedig van Weert Lokaal vraagt zich af of door personeelsverloop en wisselingen van portefeuillehouders binnen de gemeente het probleem van de wateroverlast uit het zicht is geraakt. Daarnaast wordt er kritisch gekeken naar eerdere maatregelen, zoals de grote operatie door Bloem Infra in 2021, die ondanks een investering van meer dan 2,7 miljoen euro geen vermindering van de wateroverlast heeft opgeleverd.

Pompen en meetstations

Ook zijn er zorgen over het functioneren van technische oplossingen, zoals pompen en meetstations, en het onderhoud van de infrastructuur zoals duikers en drainage. Bewoners melden dat sommige kolken en putten nog nooit zijn gereinigd en dat eerdere onderhoudsacties niet effectief waren.

Weert Lokaal vraagt in de brief aan het college of er (nog) plannen zijn om de wateroverlast structureel aan te pakken. Hierbij wordt verwezen naar aanbevelingen uit eerdere rapporten, waaronder die van Grontmij uit 2012, waarin wordt gesteld dat het rioolstelsel niet voldoet aan de gestelde afvoercapaciteitseisen. De fractie wil weten waarom deze aanbevelingen niet zijn opgevolgd en of er gelden zijn gereserveerd voor een duurzame oplossing.

Wil je alle vragen lezen die Weert Lokaal heeft gesteld? Bekijk dan de brief (PDF): https://wdg.li/ycc8mby

Deel dit bericht
1 reactie