Bevrijding van Weert herdacht bij Suffolk-monument

Algemeen Reageer 2 min. leestijd

Op een zonnige zondagochtend werd de bevrijding van Weert herdacht bij het Suffolk-monument aan de Stadsbrug. Precies 80 jaar geleden, op 22 september 1944, bevrijdde het Britse Suffolk Regiment de stad. Inwoners en belangstellenden verzamelden zich rond het monument om stil te staan bij dit historische moment.

Rick’s Clarinet Choir zorgde voor de muzikale omlijsting van de ceremonie. Tijdens de plechtigheid werden verschillende kransen en bloemstukken gelegd om eer te betonen aan de bevrijders. De toespraken benadrukten hoe belangrijk het is om te beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Bevrijdingsconcert in Kasteelpark Nijenborgh

Vandaag sluit Stichting 4 en 5 mei aan bij het Cultureel Lint met een bevrijdingsconcert in Kasteelpark Nijenborgh. Bezoekers kunnen hier genieten van muziek uit de jaren 40 en historische militaire voertuigen bekijken die uit die periode stammen.

Bevrijding van Weert in 1944

Op 22 september 1944 trok het Suffolk Regiment Weert binnen, na opgerukt te zijn vanuit Hamont-Achel in België. Deze regio speelde een strategisch belangrijke rol vanwege de nabijheid van het Duitse front en de vele verbindingsroutes. De bevrijding van Weert was een cruciaal onderdeel van de bredere geallieerde operatie om Zuid-Nederland te bevrijden en verder op te rukken naar Duitsland.

De jaarlijkse herdenking van deze gebeurtenis blijft een belangrijk moment in de geschiedenis van Weert. Het markeerde niet alleen het einde van de bezetting, maar ook het begin van de wederopbouw van de stad.


Fotobijdragen van Carlo van Hout en Theo Van de Winkel

Deel dit bericht
Geef reactie