Carnavalsbonden uit heel Europa naar Weert

Vastelaovendj Reageer 3 min. leestijd
Carnaval - Foto ter illustratie - Via Pixabay

Van vrijdag 13 tot en met zondag 15 september is Rogstaekersstad Weert even het carnavalscentrum van Europa. Meer dan 40 vertegenwoordigers van carnavalsbonden uit onder andere Duitsland, België, Zwitserland, Hongarije, Italië, Frankrijk en Oostenrijk reizen af naar Weert. Dit weekend vormt de aftrap van het nieuwe Vastelaovendjseizoen, waarin Weert centraal staat als de ‘Europese cultuur en carnavalsstad 2025’.

Weert wordt Europese cultuur- en carnavalsstad 2025

In het carnavalsseizoen 2024-2025 draagt Weert de prestigieuze titel van ‘Europese cultuur- en carnavalsstad 2025’. Deze titel wordt toebedeeld door de Närrische Europaïsche Gemeinschaft (NEG), de overkoepelende organisatie voor Europese carnavalsbonden.

De NEG zet zich in voor het behoud van carnaval als immaterieel erfgoed en stimuleert uitwisseling en samenwerking tussen carnavalsorganisaties in Europa. Limburg speelt hierin een belangrijke rol, vertegenwoordigd door de Samenwirkende Limburgse Vastelaovesverenigingen (SLV) en de Bond Carnavalsverenigingen Limburg (BCL).

Weert is de eerste Nederlandse stad die de titel van ‘Europese cultuur- en carnavalsstad’ mag dragen. De officiële overdracht van de titel vindt later dit jaar plaats, tijdens het jubileum van de Rogstaekersvereniging, die 9×11 jaar bestaat.

Internationale delegaties verwelkomen in Weert

De internationale carnavalsdelegaties worden uitgenodigd door de Limburgse carnavalsbonden, in samenwerking met de gemeente Weert. Het programma omvat onder meer een ontvangst met Weerter vlaai, een stadswandeling, en culturele bezoeken aan bezienswaardigheden zoals de Martinuskerk, Kasteelpark Nijenborgh en MuseumW. Daarnaast vindt de jaarlijkse NEG-vergadering plaats in Weert, waar de Rogstaekersvereniging een unieke blik biedt op de lokale vastelaovendjtradities. In de avond sluiten de lokale en internationale carnavalsverenigingen aan voor een informeel programma.

Carnaval vieren in Weert al 33 x 11 jaar

Tijdens dit bijzondere weekend presenteren burgemeester Raymond Vlecken en archivaris Jac Lemmen historische documenten die aantonen dat Weert al minstens 33 x 11 jaar samen carnaval viert.

Vastelaovendj voor iedereen

De titel van Weert als ‘Europese cultuur- en carnavalsstad 2025’ stimuleert samenwerking tussen de lokale carnavalsverenigingen, aldus de gemeente Weert. Het doel is om vastelaovendj samen te vieren en activiteiten te organiseren die iedereen verbinden.

Binnenkort worden de subsidieregelingen bekendgemaakt, waarmee initiatieven kunnen worden ondersteund die bijdragen aan de vastelaovendj-traditie en het behoud van dit immaterieel erfgoed voor de toekomst.

Deel dit bericht
Geef reactie