Congres over carnaval brengt Europese bonden samen in Weert

Vastelaovendj Reageer 2 min. leestijd
Foto via: Birdseyefilms

Zo’n 50 afgevaardigden van carnavalsbonden uit Duitsland, België, Zwitserland, Kroatië, Italië, Frankrijk en Oostenrijk brachten afgelopen weekend een bezoek aan Weert. Dit was een opmaat naar het begin van het nieuwe Vastelaovendseizoen, waarin verschillende evenementen de stad Weert als ‘Europese cultuur- en carnavalsstad 2025’ centraal stellen.

Opening congres

Burgemeester Vlecken opende het congres met een humoristische toespraak. Hij verwees naar een oude ordonnantie uit 1661, waarin het Weerternaren werd verboden om aan de carnavalsoptocht deel te nemen. Het doel van dit verbod was om orde te handhaven en de openbare zedelijkheid te waarborgen. De hoogte van de boete destijds, een ‘goudgulden’, was significant, omdat dit bedrag voor velen destijds onbereikbaar was. Of er daadwerkelijk boetes zijn opgelegd, is onbekend, maar de burgemeester vermoedde van niet. Toch illustreert het de lange traditie van carnaval in Weert.

Organisatie

De organisatie en financiering van het congres lag in handen van de Samenwerkende Limburgse Vastelaovesverenigingen (SLV) en de Bond Carnavalsverenigingen Limburg (BCL). De NEG (Europese Carnavalsbond) zorgt voor de uitwisseling van informatie over carnavalsgebruiken en bevordert de grensoverschrijdende samenwerking tussen carnavalsbonden in Europa.

Toetreding Italiaanse carnavalsbond

Op vrijdag trad de Italiaanse carnavalsbond ‘Çarnevale della Romagna’ uit Gambettola toe tot de NEG, terwijl Kroatië als kandidaat-lid werd voorgesteld. Tijdens een feestelijke avond in de Paterskerk maakten de afgevaardigden van de NEG kennis met lokale vastelaovesverenigingen zoals de Verkuskop, Brokwachters en Moezevangers, afkomstig uit verschillende wijken en kerkdorpen van Weert.

Weerter verenigingen

Zaterdagochtend presenteerde stadsvastelaovendjvereîniging de Rogstaekers een uniek inkijkje in de Weerter vastelaovendj. Later werden onderwerpen als jeugd en carnaval, verzekeringen en optochten, en het vergroten van inclusiviteit besproken.

Op uitnodiging van de Limburgse bonden en de gemeente Weert kregen de internationale gasten een rondleiding door de stad. Dit programma omvatte onder andere bezoeken aan de Martinuskerk, kasteelpark Nijenborgh en het proeflokaal van de Weerter stadsbrouwerij. Een bezoek aan Museum W, waar conservator Lennart Willems uitleg gaf over de museumcollectie, maakte het weekend compleet.


Een fotobijdrage van: Birdseyefilms

Deel dit bericht
Geef reactie