De eeuw van Nol Verhagen

Human interest Reageer 4 min. leestijd

Nol Verhagen werd geboren op 21 september 1924 op de boerderij die tegenwoordig Lemkeshof heet, in Altweerterheide. Hij was de zoon van Kumpe Bert en Lemkens Mieke, beter bekend als Bert Verhagen en Mieke Driessens. Nol had vijf broers en vier zussen en was het derde kind in het gezin. Hij heeft al zijn broers en zussen overleefd. Zijn jeugd speelde zich af in en rondom de boerderij in Altweerterheide, waar altijd veel te beleven viel.

Nol ging zijn eerste schooljaar naar de lagere school in Keent, omdat er toen nog geen lagere school en kerk in Altweerterheide waren. Een jaar later ging hij naar de nieuwe lagere school St. Jozef in Altweerterheide, die op 1 september 1930 werd geopend onder leiding van het beruchte schoolhoofd Jean Bogie, die later ook schoolhoofd in Tungelroy was.

Na de basisschool ging Nol naar de landbouwschool. Toen de oorlog uitbrak, was hij 16 jaar oud en moest hij zijn studie onderbreken. Omdat zijn familie een boerderij had, werd hij niet in Duitsland te werk gesteld, maar kon hij thuis werken in de voedselvoorziening, vaak samen met zijn broer Harry. Daarnaast hadden ze ook nog een loonbedrijf.

Na de oorlog pakte Nol zijn studie weer op en ging naar de ambachtsschool in Roermond. Na het afronden van zijn opleiding ging hij als landmeter werken bij de Heidemaatschappij. Tijdens deze periode ontmoette hij op de kermis in Tungelroy Mia van Roy. Vier jaar later trouwden ze en bouwden een huis aan de Kemperveldweg. Nol en Mia kregen drie kinderen. Na enkele jaren huwelijk veranderde Nol van baan en ging hij werken als opzichter bij de gemeente Hunsel, waar hij bleef tot aan zijn pensioen.

Naast zijn werk en gezin was Nol zeer actief in het verenigingsleven. Hij was onder andere voorzitter van de fanfare, bestuurslid van de Rabobank Weert en voorzitter van het zaalbestuur. Hij was een van de grondleggers van het huidige gemeenschapscentrum Kimperveld. Voor al deze verdiensten ontving hij een lintje als lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Na zijn pensioen had Nol meer tijd voor andere bezigheden, zoals het volgen van cursussen Frans en Engels voor de vakantie, het verdiepen in de beurs en het onderhouden van zijn steeds mooiere tuin. Hij kreeg zeven kleinkinderen en recentelijk ook een achterkleinkind.

Tot zijn 80ste levensjaar woonde Nol aan de Kemperveldweg, daarna verhuisde hij naar een kleinere woning in het dorp. Het overlijden van Mia op 19 november 2008 was een groot verlies voor hem, maar hij vond de kracht om het leven weer op te pakken en hield graag de regie in eigen hand. Tot op hoge leeftijd reed hij auto en maakte hij dagelijks een wandeling naar de Wel.

Momenteel heeft hij meer hulp nodig, maar hij kan nog steeds in zijn vertrouwde omgeving blijven wonen.

Deel dit bericht
Geef reactie