Een kijkje bij de ontspannen varkens van de familie Hoogeveen

Dieren Reageer 2 min. leestijd

Wim Hoogeveen runt samen met zijn familie sinds 2012 een varkenshouderij aan de rand van Weert. Hier worden de varkens niet in grote stallen gehouden, maar lopen ze vrij buiten en hebben ze de mogelijkheid om in het hooi te liggen. Ze hebben hier “een goed leven”, aldus de varkenshouder. Afgelopen zaterdag trok de boerderij van de familie Hoogeveen enkele honderden bezoekers tijdens een open dag.

De Livar-manier

De varkens van Hoogeveen worden gehouden volgens het Livar-principe. Dit houdt in dat de dieren op een kleinschalige en diervriendelijke manier worden gehouden. In plaats van megastallen, kunnen de varkens buiten rondlopen en genieten van vers hooi. Livar staat voor LImburgs (klooster)VARken en is ontstaan in 1999 toen vijf Limburgse varkensboeren besloten bij Abdij Lilbosch in Echt varkens op een kleinschalige manier te houden, geïnspireerd door een methode uit Spanje.

Passie

Tijdens de open dag vertelde Wim Hoogeveen vol passie over zijn keuze om de Livar-methode te omarmen. Zo’n twaalf jaar geleden besloot hij om het roer om te gooien en kleinschalig varkens te gaan houden. Ook wethouder Thomas van Gemert was aanwezig. “Ik vind het heel mooi dat zoveel mensen hier komen en de moeite nemen om van dichtbij de boerderij te komen bekijken,” aldus Hoogeveen.

Meer dan alleen varkens

Bezoekers van jong tot oud hadden genoeg te doen tijdens de open dag. Naast de varkens trokken ook de Charolais-koeien van Wim veel bekijks. Voor de kinderen was er een springkussen, en verder stonden er tractoren en waren er verschillende stands van onder andere Livar, Vogelwacht Limburg en Natuurbeheer. Bezoekers konden genieten van een stukje vers vlees en Stans Karretje zorgde voor verse koffie.

In de video nemen we een kijkje bij de open dag op de boerderij van de familie Hoogeveen en zien we hoe hun varkens er ontspannen bij liggen. Varkenshouder Wim vertelt waarom hij in 2012 de beslissing nam om kleinschalig, volgens de Livar-methode, varkens te gaan houden: https://youtu.be/xxpZuh_a0_k.

Deel dit bericht
Geef reactie