Fiets mee met Energierondje Weert

Spotlight Reageer 4 min. leestijd
Foto via WeertEnergie

Groene energie van dichtbij bekijken? WeertEnergie organiseert op zondagmiddag 6 oktober de fietstocht Energierondje Weert. De fietstocht voert je langs de gerealiseerde projecten van de energiecoöperatie. Gewoonlijk zijn deze locaties gesloten voor publiek, maar op 6 oktober kun je er rondlopen en krijg je uitleg van deskundigen.

Lizbeth Steinbach, wethouder energietransitie en duurzaamheid: “Ik ben trots op de stappen die we als gemeente zetten in onze ambitie om in 2040 een energieneutrale gemeente te zijn. Deze fietstocht van WeertEnergie biedt een unieke kans om samen te ontdekken hoe lokaal opgewekte duurzame energie ons dichter bij ons doel brengt. Door projecten zoals het windmolenpark en het zonnepark te bezoeken, laten we zien dat de energietransitie niet alleen noodzakelijk, maar ook haalbaar is. Zo zorgen we samen voor een eerlijker, groener en kansrijk Weert.”

De fietstocht Energierondje Weert is ook de opmaat naar de najaarscampagne, die draait om het overstappen op groene energie uit de eigen buurt. Voorzitter van WeertEnergie, Theo Jongeling: “Met onze windmolens en zonneweides leveren we schone energie voor iedereen in Weert. We zetten stappen in de energietransitie en die willen we laten zien tijdens de fietstocht.” 

Route

De fietstocht is 25 km lang en onderweg zijn er pauzeplaatsen bij zonnepark Altweerterheide met de buurtbatterij, windpark Weert, zonnepark Leveroysedijk, kapel op ’t Schoor, het sociaal energieproject in samenwerking met Nering Bögel en de laadpalen op het parkeerdek van de Walburgpassage. De fietstocht is geschikt om samen met kinderen te fietsen; zo ontdekken zij al op jonge leeftijd hoe er groene stroom uit het stopcontact komt.

Optreden Druug Mik

Bij de laadpalen op de Walburgpassage treedt Druug Mik tussen 16.00 en 17.30 uur meerdere keren op. Dit Weerter viertal zorgt voor een mix van humor en flauwekul. Ze betrekken het publiek actief bij hun sketches en zetten de lachspieren flink aan het werk. De sketches, over onder andere de elektrische fan, de Titanic en de electric boogie door het ijs, duren ongeveer vijftien minuten.

Deelname

Deelname aan het Energierondje Weert is gratis. Bij de pauzeplaats bij het windpark is er koffie, thee of ranja met een stuk vlaai. Ook kan hier, net zoals bij het startpunt in de Warm Wonen Winkel, gebruik worden gemaakt van het toilet.

Om 12.30 uur geeft wethouder Lizbeth Steinbach het startschot voor het Energierondje Weert. Dit vindt plaats bij de Warm Wonen Winkel aan de Meikoel 3, in de binnenstad van Weert. Deelnemers kunnen hier tussen 12.30 en 13.00 uur starten met de fietstocht. In de Warm Wonen Winkel is een papieren routebeschrijving verkrijgbaar. De route is echter ook beschikbaar als GPX-bestand.

Schrijf je van tevoren in op www.weertenergie.nl. “Samen fietsen geeft energie!”, aldus de coöperatie. Bij slecht weer gaat de fietstocht niet door; houd hiervoor de website en socialemediakanalen van WeertEnergie in de gaten.

Over WeertEnergie 

WeertEnergie is een energiecoöperatie zonder winstoogmerk. De coöperatie ziet het als plicht om de aarde goed achter te laten voor onze kinderen en kleinkinderen: “We realiseren ons dat duurzaamheid een basisbehoefte is. Weert Energie wekt lokaal duurzame stroom op. Dat is vertrouwd en in de buurt, vanuit de gedachte ‘verbeter de wereld en begin bij jezelf’.”

Deel dit bericht
Geef reactie