Gebiedsontwikkeling Keent en Moesel krijgt steeds meer vorm

Economie Reageer 5 min. leestijd
Archieffoto WdG - Weert-Zuid

De komende jaren ondergaan de wijken Keent en Moesel een grote verandering. Dit omvangrijke project vereist zorgvuldige planning, en verschillende ontwikkelingen volgen elkaar in een strak tempo op. Onlangs is de voortgang besproken.

Het doel van deze zogeheten gebiedsontwikkeling in Weert-Zuid is om de leefbaarheid te verbeteren. Door nieuwe woningen te bouwen, sociale voorzieningen te versterken en de infrastructuur te vernieuwen, worden de wijken aantrekkelijker. De nauwe samenwerking tussen de gemeente Weert en Wonen Limburg vormt een belangrijke pijler in dit proces.

Het woningbouwprogramma, dat loopt tot 2036, richt zich zowel op het verbeteren van de woonomstandigheden als op het versterken van de sociale samenhang en veiligheid in de wijken.

Woningbouwprojecten

Nieuwe woningen vormen de kern van de verandering. De gemeente heeft de aanbestedingen voor verschillende projecten afgerond. Aan de Johan Willem Frisolaan worden 36 sociale huurappartementen gebouwd. De ontwerpen zijn klaar en de eerste gesprekken met de gemeente en omwonenden zijn uitgevoerd. De bouw start in 2025, na de verwachte goedkeuring van de vergunning later dit jaar.

Daarnaast begint de bouw van 63 sociale huurappartementen bij de Zevensprong. Voor dit project loopt momenteel nog een beroepsprocedure. De zittingsdatum bij de Raad van Starte is nog niet bekend. Het bestemmingsplan is wel al in werking, zo staat in de voorgangsrapportage.

Ook de herontwikkeling van de Sint Jozefslaan oost staat op de planning. Hier komen 102 nieuwe woningen, waarvan een groot deel sociale huur betreft. Totdat de sloop in 2025-2026 begint, blijven de huidige woningen tijdelijk verhuurd.

Focus op sociale samenhang en leefbaarheid

Naast woningbouw is de verbetering van de sociale samenhang een belangrijk doel. Er worden ontmoetingsplekken en beweegroutes aangelegd om de leefbaarheid en veiligheid in de wijken te verbeteren. Op verschillende locaties zijn of worden beweegtoestellen geplaatst. Een voorbeeld is Het Dal en de St. Jozefslaan. Ook is de wens om beweegtoestellen naast de speeltuin Johan Willem Frisolaan te plaatsen.

De projecten bevorderen de sociale samenhang en bieden bewoners meer ruimte om elkaar te ontmoeten en te ontspannen. Bovendien wordt de Wijkwijzer ontwikkeld, een platform dat alle sociale en maatschappelijke activiteiten in de wijk samenbrengt. Deze Wijkwijzer legt de nadruk op Positieve Gezondheid en versterkt de betrokkenheid van de bewoners.

Infrastructuur en vergroening

Ook de infrastructuur van Moesel wordt vernieuwd. De eerste fase omvat de aanpassing van wegen, rioleringen en groenvoorzieningen, die naar verwachting eind 2024 klaar zijn. De gemeenteraad beslist in oktober 2024 over extra middelen voor de groenvoorzieningen, waarna de aanleg in april 2025 van start gaat.

Stadsrandzone

Ook de aanleg van de Stadsrandzone Zuid gaat verder. Dit gebied, met 140 bomen en extra waterberging, biedt niet alleen een groenere omgeving maar lost ook wateroverlastproblemen op. In november 2023 werden de eerste bomen geplant, en in 2025 volgt de volledige realisatie.

Verkeersveiligheid Keent en Moesel

Verkeersveiligheid krijgt ook aandacht. De gemeente werkt samen met bewoners om de doorstroming en veiligheid op de Ringbaan-Zuid te verbeteren. De gemeenteraad neemt later in 2024 een besluit over de voorgestelde maatregelen.

Tijdelijke woningen

In de wijk Keent staan tijdelijke woningen aan de Marinusstraat, die in 2016 zijn geplaatst. Hoewel er sprake is van overlast, oordeelt de gemeente dat er geen structurele problemen zijn. In het vierde kwartaal van 2024 besluit de gemeente of de vergunning voor deze ‘Tiny Houses’ met vijf jaar wordt verlengd.

MFA Weert-Zuid

Tegelijkertijd werkt de gemeente aan plannen voor de herontwikkeling van het Buurthuis Moesel, wat de leefbaarheid in de wijk verder moet verbeteren. Er staat nieuwbouw op de planning voor de ontwikkeling van een geheel nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA). Het streven is om in 2027 de MFA aan de Nassaulaan op te leveren.

De voortgangsreportage met schetsen kun je bekijken via: https://wdg.li/vefbrib (PDF)

Deel dit bericht
Geef reactie