Gemeente financiert tijdelijke locaties vastelaovendjverenigingen

Vastelaovendj Reageer 3 min. leestijd
Vastelaovendj in Don Bosco op Boshoven

De gemeente Weert biedt een tijdelijke financiële oplossing voor het huisvestingsprobleem van vastelaovendjverenigingen in Altweerterheide en Boshoven. Voor het vastelaovendjseizoen 2024-2025 stelt de gemeente € 34.000 beschikbaar. Deze oplossing is het resultaat van een motie die de gemeenteraad in januari heeft ingediend.

Dit bedrag ondersteunt de verenigingen bij het vinden van tijdelijke huisvesting, zoals het plaatsen van een tent. Door een tekort aan geschikte locaties in de wijken, is er geen ruimte meer beschikbaar in de gebruikelijke zalen zoals De Paol en Don Bosco.

Altweerterheide en Boshoven

Vastelaovendjverenigingen CV de Heiknuiters uit Altweerterheide en VV de Brokwagters uit Boshoven hebben direct te maken met dit huisvestingsprobleem. De gemeente helpt hen zoeken naar passende oplossingen, binnen de geldende regels. Omdat deze verenigingen de extra kosten niet zelf kunnen dragen, krijgen ze financiële steun om het probleem op te lossen.

Vastelaovendj speelt een belangrijke rol in het verenigen van wijken en dorpen. Daarom wordt gezocht naar oplossingen binnen de eigen wijk van de verenigingen. Verhuizen naar andere wijken is geen optie. Het beschikbaar gestelde budget komt uit een fonds dat is bedoeld voor het verbeteren van de leefbaarheid in de wijken.

Kosten tijdelijke huisvesting

De kosten voor de tijdelijke huisvesting verschillen per situatie. Het huren van een tent kost tussen de € 6.000 en € 14.500, en vergunningen komen daar bovenop. Deze kosten voor vergunningen lopen op van € 1.000 tot € 2.500. Voor de verenigingen betekent dit een totaalbedrag van zo’n € 17.000. Om beide verenigingen te helpen, heeft de gemeente een budget van € 34.000 gereserveerd. Als niet al het geld nodig blijkt, komt het overgebleven bedrag terug in de gemeentekas.

Andere gevolgen voor vastelaovendjverenigingen

De gemeente bekijkt ook juridische aspecten, zoals de bouwregels, de alcoholwet en de regels voor evenementen. Deze regels verschillen per wijk, afhankelijk van de beschikbare locaties voor het plaatsen van een tent. De betrokken verenigingen werken nauw samen met de gemeente om de beste oplossing te vinden.

Gemeenteraad aan zet

De gemeente heeft inmiddels gesprekken gevoerd met de carnavalsverenigingen om hen verder te informeren over de plannen en de komende besluitvorming. De gemeenteraad zal overigens nog een besluit moeten nemen over dit voorstel. Dit besluit wordt genomen tijdens de raadsvergadering van 25 september 2024.

Lange termijn

Voor de lange termijn blijft de gemeente zoeken naar manieren om carnaval een goede plek in de wijken te geven. Het huisvesten van verenigingen draagt bij aan de leefbaarheid en saamhorigheid in de wijken, zo stel het college van burgemeester en wethouders. Daarom onderzoekt de gemeente ook de mogelijkheid om het leefbaarheidsfonds te gebruiken voor toekomstige huisvesting van carnavalsverenigingen.

Deel dit bericht
Geef reactie