Geschiedenis komt tot leven tijdens ‘Wieerter oorlogslaeve belaeve’

Historie Reageer 2 min. leestijd
Uittocht Duitse militairen op Roermondseweg - Foto via Gemeentearchief Weert

Op 10 mei 2025 is het precies 85 jaar geleden dat de Duitse inval in Weert plaatsvond. Dit wordt herdacht tijdens het unieke voorstelling genaamd ‘Wieerter oorlogslaeve belaeve’. De inwoners van Weert werden destijds geëvacueerd vanwege de dreiging van een bombardement. Vijf dagen eerder, op 5 mei 2025, viert Nederland de 80ste verjaardag van de bevrijding. Tijdens deze voorstelling wordt hierbij stilgestaan door middel van muziek, beeld, toneel en verhalen.

Koester de vrijheid

Vrijheid is iets dat dagelijks gekoesterd moet worden. In het nieuws verschijnen nog altijd berichten over landen waar vrijheid ontbreekt. De mensen in Nederland vinden het van groot belang om deze kostbare vrijheid te vieren, het verleden te herdenken en tegelijkertijd vooruit te kijken naar de toekomst.

Wieerter oorlogslaeve belaeve

In dit licht bundelen de Harmonie van het Heilig Hart Altweerterheide, Mannenkoor Eendracht uit Swartbroek, het Weerter Mannenkoor en de Geschied- en Oudheidkundige Kring De Aldenborgh hun krachten voor een bijzonder project. Dit unieke evenement genaamd ‘Wieerter oorlogslaeve belaeve’ combineert muziek, toneel, beeld en persoonlijke verhalen om het verleden tot leven te brengen. Een opvallend aspect is de samenwerking met verschillende basisscholen uit Weert, waardoor jong en oud met elkaar in contact komen.

Terug in de tijd

Een Re-enactment groep in militaire uniformen neemt het publiek mee terug in de tijd, terwijl oorlogsgetuigen hun indrukwekkende verhalen delen. Daarnaast biedt het evenement ‘Wieerter oorlogslaeve belaeve’ nog veel meer om te ontdekken en te beleven.

Voor in de agenda

De voorstellingen vinden plaats op zaterdag 10 mei en zondag 11 mei 2025 in het Franciscus Huis aan de Biest in Weert. Dit is een unieke kans voor alle inwoners van Weert om dit eenmalige evenement bij te wonen. De kaartverkoop start begin 2025, dus noteer de data alvast in de agenda en zorg dat je erbij bent!

Deel dit bericht
Geef reactie