Herdenking 80 jaar bevrijding van Stramproy op 22 september

Uitgaan Reageer 2 min. leestijd
Foto via Herdenkingscomité Dorpsraad Stramproy

80 jaar geleden, op 22 september 1944, trokken de eerste soldaten van de Belgische brigade Piron Stramproy binnen. De Duitsers waren de dagen ervoor vertrokken en zouden niet meer terugkeren. De bevrijding van Stramproy was daarmee een feit. Op zondag 22 september wordt middels een herdenking stilgestaan bij deze belangrijke gebeurtenis.

Herdenking bevrijding Stramproy

Om 12.30 uur start de herdenking bij het vredesmonument op de hoek van de Prinses Beatrixstraat en Willibrordusstraat. Afgevaardigden van B&W en het Belgische Bataljon Bevrijding-5 Linie, de traditiedragers van de Brigade Piron, zijn aanwezig om gezamenlijk te luisteren naar toespraken en kransen te leggen bij het beeld “Koningin van de vrede” en de plaquette van de Brigade Piron. Beide schutterijen zijn aanwezig met vendels en marsmuziek. De herdenking duurt tot 13.00 uur.

Activiteiten en bezienswaardigheden

Na afloop van de herdenking ter ere van 80 jaar bevrijding Stramproy vinden er tot 16.00 uur tal van activiteiten en bezienswaardigheden plaats op het Zeskampterrein aan de Sint Maartenslaan, waaronder:

  • Militaire voertuigen;
  • Hindernisbaan voor kinderen;
  • Tentoonstelling in de school met o.a. interviews van oorlogsgetuigen (destijds nog kinderen) en bijdragen van het Roerdriehoekmuseum en Heemkunde Stramproy;
  • Luchtfoto van Stramproy uit die tijd – wat was waar?

Ook vertrekt vanaf dit terrein om 13.30 en 15.30 uur een ‘Liberty’-fietstocht van circa een uur door Stramproy. Deze fietstocht voert langs diverse locaties die betrekking hebben op oorlogsgebeurtenissen. Voor deze fietstocht zijn ook fietsen van Stichting Leefbaarheid Stramproy inclusief chauffeur beschikbaar. Er is beperkte capaciteit, dus aanmelding is noodzakelijk. Dit kan door een e-mail te sturen naar [email protected] onder vermelding van naam, tijdstip, eigen fiets of fiets van Stichting Leefbaarheid Stramproy.

Deel dit bericht
Geef reactie