Kruisbeeldje komt weer terug op Sint Jansmolen in Stramproy

Historie Reageer 2 min. leestijd
Kruisbeeldje - Foto via: Stichting Heemkunde Stramproy

Op zaterdag 14 september 2024, tijdens Open Monumentendag, brengt men het kruisbeeldje terug naar de Sint Jansmolen (Sint Jan) in Stramproy. Dit bijzondere symbool keert na 62 jaar afwezigheid terug naar zijn oorspronkelijke plek.

Bescherming door kruisbeeldje

In 1898 plaatste de bekende brouwersfamilie Maes het Christusbeeldje in de molen om deze te beschermen tegen brand en andere tegenslagen. Bovendien hield het beeldje toezicht op de eerlijke manier waarop de molenaar het scheploon moest scheppen. Er wordt echter verteld dat de molenaar soms met zijn rug naar het kruisbeeld stond.

Verkoop van molen

Tot 1962 waakte het kruisbeeldje over de molen, maar na de verkoop aan de familie Meulen uit Weert, nam de familie Maes het beeldje mee naar huis. Vier jaar later, in 1966, verwierf de gemeente Stramproy de molen en voerde een volledige restauratie uit. In 1969 heropende de molen feestelijk vlak voor de kermis van Rooj, waarbij de hele bevolking van Stramproy betrokken was.

Teruggave kruisbeeldje

De familie Maes bewaarde het beeldje meer dan 60 jaar in hun huis. In 2024 besloten zij het te schenken aan het Stramproyer Biermuseum van Geer en Carina Peeters. Zij vonden dat het kruisbeeldje zijn plaats in de molen terug moest krijgen, waar het volgens hen thuishoort.

Ceremonie

Op 14 september om 10.30 uur vindt de herplaatsing plaats met een ceremonie, waarbij het beeldje opnieuw wordt ingezegend. Bezoekers kunnen de molen aan de Molenweg in Stramproy op zaterdag en zondag van 10.00 tot 16.00 uur bezichtigen. Bovendien is de tentoonstelling “Bakkes tot Wèrme Bèkker” in het Meulehuuske naast de molen op beide dagen geopend.

Deel dit bericht
Geef reactie