Met een doodskist als ballenbak door de Weerter binnenstad

Algemeen 1 reactie 3 min. leestijd

Renate Zelen en Claudia Hass willen de dood een bespreekbaar onderwerp maken. Met hun initiatief “Dood Gewoon on tour” reizen ze door verschillende steden in Brabant, Limburg en Belgisch Limburg met een bijzondere doodskist. Deze kist, gevuld met kleurrijke ballen en vragenkaartjes, trekt de aandacht van voorbijgangers. Afgelopen zaterdag was Weert aan de beurt, waar Renate en Claudia gesprekken aanknoopten met het winkelende publiek in de binnenstad.

De dood bespreekbaar maken

Claudia merkt op dat de reacties op de doodskist op wielen uiteenlopen. Sommigen lopen gewoon voorbij, terwijl anderen aangeven dat ze een kist vol ballen ongepast vinden. Toch blijken opvallend veel mensen nieuwsgierig en willen ze graag met Renate en Claudia praten over de dood. “Het is verrassend hoeveel mensen hier in Weert naar ons toe komen met de vraag wat er precies gaande is. Met sommigen ontstaat direct een gesprek, terwijl anderen wat meer aansporing nodig hebben. Dan geven we ze een kaartje met een vraag over de dood.”

Jong en oud

Op deze zaterdag werden Renate en Claudia bijgestaan door hun kinderen. Daan, de zoon van Renate, en Isa en Tess, de dochters van Claudia, gingen net als hun moeders in gesprek met voorbijgangers. Dit leidde tot mooie gesprekken tussen verschillende generaties. De huisfotograaf Ozaia legde deze momenten vast met zijn camera.

Doodskist gevuld met ballen

Claudia benadrukt hoe belangrijk het is om ook met kinderen over de dood te praten. “Kinderen hoeven niet bang te zijn voor de dood. Het taboe rondom de dood moet minder, en dat mag best op een kleurrijke manier.” Ze sprak met een jongetje dat de kist aan het versieren was over de ballen in de doodskist. Toen hij vroeg of mensen met die ballen begraven worden, legde Claudia uit dat dit niet zo is, maar dat mensen soms wel iets dierbaars meenemen in de kist.

In de video vertelt Claudia hoe je het gesprek over de dood met jonge kinderen kunt aangaan. Ook vertelt ze waarom sommige mensen een beetje in de war zijn als ze de doodskist met kleurige ballen zien: https://youtu.be/50HNKEfqKjg.

Deel dit bericht
1 reactie