Mondhygiënist Ramona opent eigen praktijk aan de Emmasingel

Spotlight Reageer 7 min. leestijd

Al meer dan tien jaar is ze werkzaam als mondhygiënist in Weert en omstreken: Ramona Heuvelmans. Veel inwoners zijn al sinds haar afstuderen patiënt bij Ramona en hebben alle stappen gevolgd die zij in haar carrière heeft gezet. Zo verhuisden velen van hen de afgelopen maand zelfs met Ramona mee naar de Emmasingel 2a, waar zij vandaag officieel haar eigen praktijk opende.

Het is een droom die uitkomt voor mondhygiënist Ramona, en dat op haar verjaardag. Samen met familie, vrienden, patiënten en wethouder Thomas van Gemert proostte ze zaterdag 14 september op de opening van haar eigen mondhygiënistenpraktijk. En daar blijft het niet bij, want zondag 15 september opent Ramona haar praktijk voor iedereen die graag een kijkje wilt komen nemen of een gezellig praatje wilt maken onder het genot van een lekker drankje.

Leukste pandje van Weert

De kersverse 36-jarige is al sinds 2 september aan het werk op de Emmasingel. In naar eigen zeggen het leukste pandje van Weert. “Het is zo’n schattig pand! Van de buitenkant lijkt het een heel klein huisje, maar als je binnenkomt zie je dat het toch heel ruim is en uit allemaal leuke stukjes bestaat.” Het recent volledig opgeknapte pand is lang en smal, met achteraan een ruime behandelruimte die door middel van een stalen deur afgesloten kan worden om privacy te creëren. “En dat binnenplaatsje erbij vind ik fantastisch. Rustgevend. Het biedt uitzicht en zorgt ervoor dat je meer verbinding hebt met buiten. Vaak zie je in tandartsenpraktijken dat alles dicht is of de kamers slechts kleine raampjes hebben. Ik vind het juist wel lekker om een beetje contact te hebben met buiten, zodat je ziet gedurende welk deel van de dag je leeft”, aldus Ramona.

Daarnaast haalt Ramona buiten ook graag naar binnen, zoals te zien is in het interieur van haar praktijk. De afgelopen maanden gaf ze het pand aan de Emmasingel een complete transformatie, waarbij de kleur groen de boventoon voert. “Ik wilde het niet zo steriel en wit als de meeste tandartsen hebben. Ik wilde mijn praktijk sfeervol en huiselijk inrichten, zodat mensen zich hier op hun gemak voelen.” Volgens Ramona hoeft het allemaal niet zo steriel en klinisch te zijn in een tandartsen- of mondhygiënistenpraktijk: “De sterilisatie moet goed zijn, de instrumentatie moet schoon zijn – alles moet steriel zijn om te kunnen werken, maar de rest hoeft dat niet te zijn. Dat past ook niet bij mij; ik heb niet voor niets geen wit pakje aan.”

Wie ligt er in mijn stoel?

Wat wél bij Ramona past is een band opbouwen met haar patiënten. “Mijn werk werkt alleen maar als ik iedere keer dezelfde patiënt zie. Daarmee boek ik resultaat.” Dat komt doordat Ramona als mondhygiënist heel erg geïnteresseerd is in wie er in haar stoel ligt en dan ook al diverse opleidingen heeft gedaan om extra waarde toe te kunnen voegen aan haar behandelingen. “Ik vind alles om de persoon heen leuk en kan dankzij die interesse en de kennis die ik heb op andere dingen letten dan alleen mondhygiëne”, zo legt ze uit.

In 2017 behaalde Ramona haar diploma tot orthomoleculair voedingsadviseur en in 2021 tot OERsterk coach, over voeding, beweging en mindset. Soms ziet ze daardoor dingen in de mond waarvan ze denkt dat er meer achter zit. “Dan geef ik wel eens tips of vraag ik bijvoorbeeld hoe het met iemands darmen gaat. Vaak krijg ik dan als reactie ‘niet zo goed’, en dan zeg ik ‘dat zag ik al.’ Dat is mooi, want zo kan ik ook op andere vlakken met iemand meedenken en bepaalde problemen groter aanpakken.”

Op die manier kan Ramona haar patiënten beter motiveren om samen met haar, maar ook zelf aan de slag te gaan. “Als je iemand vaker ziet heb je natuurlijk meer een verbinding met elkaar en kun je elkaar beter motiveren. Ik vind het heel belangrijk om die band met mijn patiënten op te bouwen en te onderhouden. Daarom wil ik onder andere graag weten wat voor werk mijn patiënten doen, hoe ze hun vrije tijd besteden en wat ze meemaken. Als iemand bijvoorbeeld door een stressvolle periode gaat, weet ik dat we bepaalde behandelingen misschien even moeten uitstellen of dat we iets moeten gaan zoeken om die stress te verminderen.”

Mondhygiënist Ramona Heuvelmans

Veel mensen waarderen die persoonlijke aandacht van Ramona en verhuizen dan ook al 12 jaar van praktijk naar praktijk met haar mee. “Sommige mensen sturen me zelfs berichtjes via Facebook over hoe het met hen gaat. Dat vind ik kei leuk!”, aldus hun trotse mondhygiënist.

Ramona vindt het dan ook belangrijk dat mensen weten dat ze niet verplicht zijn om bij hun eigen tandarts naar de mondhygiënist te gaan. “Vaak blijven ze daar uit loyaliteit aan hun tandarts, terwijl ze veel meer resultaat kunnen boeken bij een mondhygiënist met wie ze de juiste klik hebben. Bovendien blijf je toch patiënt bij je eigen tandarts voor de halfjaarlijkse controles.” Ramona werkt dan ook samen met alle tandartsen in Weert en omstreken – iedereen is welkom.

Open dag

Dat geldt ook voor haar open dag op zondag 15 september van 11.00 tot 14.00 uur: iedereen is welkom. Ramona’s praktijk is te vinden aan de Emmasingel 2a in Weert. Voor meer informatie of om een afspraak in te plannen kun je altijd een kijkje nemen op www.ramonaheuvelmans.nl.

Deel dit bericht
Geef reactie