Munttheater gaat jong talent een podium bieden met Theaterplan

Kunst en Cultuur Reageer 3 min. leestijd

Met trots presenteert Stichting Theaterplan Zuid-Nederland (Theaterplan) haar nieuwe muziektheaterproductie PAN. De eerste productie sinds het oprichten van de stichting die mede door samenwerking met het Munttheater in Weert en het Parktheater in Eindhoven tot stand zal komen.

Theaterplan maakt al meer dan 30 jaar met succes (muziek)theater voor en door jongeren. Een groot aantal jonge, talentvolle spelers, dansers en zangers, zetten hun eerste stappen richting een carrière in de professionele theaterwereld bij deze organisatie.

Munttheater verwelkomt Theaterplan

Sinds haar oprichting is Theaterplan een van de vaste bespelers van het Eindhovense Parktheater. PAN is de eerste productie die buiten deze vaste stek te zien zal zijn en vormt hiermee de eerste stap in de richting van een nieuw (langdurig) samenwerkingsverband tussen de stichting en het Munttheater in Weert. 

Weert is een groeiende stad, die barst van het talent. En dat mag gezien worden. Daarom heeft het Munttheater besloten om dit talent vanaf 2025 een podium te bieden. In het seizoen 2024/2025 zijn het nog voornamelijk Eindhovense talenten die op de planken staan, maar vanaf seizoen 2025/2026 zal de cast die te zien is in Weert overwegend bestaan uit talent uit de regio. Audities voor deze productie zullen plaatsvinden rond april/mei 2025.     

Over PAN

PAN is gebaseerd op J.M Barrie’s Peter Pan en bewerkt naar een hedendaags verhaal over een ongelukkige jonge vrouw, Wendy, die de werkelijkheid loslaat en haar leven beëindigt

Uit gegevens van het CBS uit mei 2023 blijkt zelfdoding de meest voorkomende doodsoorzaak te zijn bij jongeren en jongvolwassenen tot 30 jaar. Dit betekent dat van alle tieners die het afgelopen jaar overleden, er één op de vijf overleed aan zelfdoding. Dat is vaker dan aan verkeersongevallen of kanker. 

Stichting Theaterplan wil een bijdrage leveren aan de bespreekbaarheid van dit onderwerp door het niet uit de weg te gaan en samen met haar jonge ensemble een voorstelling te maken rond de vraag: ‘waarom zou je niet op willen groeien?’

Deze voorstelling van Theaterplan is van 3 t/m 12 januari te zien in het Parktheater in Eindhoven en op 18 en 19 januari in het Munttheater in Weert.

Over Theaterplan

Stichting Theaterplan Zuid-Nederland is een stichting in Eindhoven die deelname aan muziektheater bij jongeren tussen de 16 en 24 jaar stimuleert. Elk jaar produceert Theaterplan samen met talentvolle jongeren een of meerdere producties waarin alle theaterdisciplines samenkomen.

In 2022 werd groot succes geoogst met de voorstelling Antigone. In januari 2024 werd een geheel eigen muziektheatervoorstelling van Shakespeares Hamlet opgevoerd in de Grote Zaal van Pand P in Eindhoven. Met 10 uitverkochte shows was dit naar eigen zeggen een verpletterende ervaring.

Het artistiek team van Stichting Theaterplan bestaat louter uit professionals die allen werkzaam zijn in de muziektheaterwereld. Vele bekende sterren legden het fundament van hun succes bij Theaterplan.

Deel dit bericht
Geef reactie