NS Upcycle Shop met hergebruikt NS-materiaal opent in Weert

Winkelen Reageer 3 min. leestijd
NS Upcycle Shop Weert

Vanaf maandag 23 september opent de allereerste NS Upcycle Shop in Limburg haar deuren op station Weert. Gedurende twee weken kunnen treinliefhebbers en reizigers hier terecht voor duurzame cadeaus en producten, die allemaal gemaakt zijn van hergebruikt NS-materiaal. Bovendien is ieder item uniek, wat een extra speciale dimensie geeft aan de winkelervaring.

Zuyd Perron Circulair

De winkel is gevestigd in het Zuyd Perron Circulair, een circulaire hub op het station van Weert. Je vindt deze ruimte op perron 3a, achter de Kiosk. Daarnaast wordt de shop volledig gerund door mbo-studenten van Gilde Opleidingen in Weert, met begeleiding van docenten van het Bijzonder Lectoraat Creatief en Circulair Ondernemen van Zuyd Hogeschool.

Hergebruik van materialen

Het concept draait om het hergebruik van NS-materiaal. Zo zijn er bijvoorbeeld onderzetters en notitieblokjes van oude informatieborden, toilettassen van bekleding van treinstoelen en reistassen van oude fietsbanden van OV-fietsen.

10 dagen open

Vanaf maandag 23 september zijn deze bijzondere producten tien dagen lang te koop op station Weert. Met name het Zuyd Perron Circulair, gevestigd in een oude wachtruimte van het monumentale NS-station, symboliseert de samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheid. Samen zetten zij circulariteit en duurzaamheid op de kaart in Limburg. Bovendien zijn deze waarden belangrijk voor de provincie. Hierdoor laat de shop zien hoe jongeren actief bijdragen aan een duurzamere toekomst. Eerder waren vergelijkbare Upcycle Shops te vinden in steden als Utrecht, Rotterdam, Goes en Leiden.

Tweede leven

NS geeft oude materialen van stations, treinen en werkplaatsen een tweede leven. Bijvoorbeeld, bij de modernisering van treinen wordt 99% van het materiaal circulair verwerkt. Van deze materialen wordt 86% hergebruikt in de treinen en krijgt 13% een nieuw doel buiten de treinen. Verder werken verschillende duurzame ondernemers samen met NS om van deze onderdelen unieke producten te maken.

Productaanbod

Zo maakt ‘Upcyclespecialist’ VerdraaidGoed onderzetters en dienstblaadjes van voormalige informatieborden. Bij upcycling krijgt oud materiaal een nieuwe, creatieve functie. Daarnaast biedt Ontwerp Met Liefde (OML) handgemaakte tassen en toilettassen aan. Verder presenteert Fraenck rugtassen, etuis en laptoptassen, gemaakt van oude treinstoffen en NS-overalls. Ook Het Nieuwe Logisch biedt creatieve items aan, zoals heup- en weekendtassen.

Unieke cadeau’s

Ben je op zoek naar een bijzonder en duurzaam cadeau? Dan kun je vanaf 23 september terecht bij de Upcycle Shop op station Weert. De winkel is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. Mocht je niet langs kunnen komen, dan is de collectie ook online te vinden en te bestellen via ns.nl/upcycle.

Deel dit bericht
Geef reactie