Openbaar kindcentrum Grasrijk: samen maken wij het verschil

‘We hebben letterlijk en figuurlijk één ingang’

Kinderen Reageer 4 min. leestijd
Openbaar Kindcentrum Grasrijk

In de wijk Graswinkel bundelen de Jeelo-school en de buitenschoolse opvang, peuteropvang en het kinderdagverblijf van Humankind hun krachten. Vanaf vandaag gaan de organisaties samen verder als openbaar kindcentrum Grasrijk. Dankzij de intensievere samenwerking kan het kindcentrum zich sterk en duidelijk profileren. Ouders kunnen nu heel bewust kiezen voor de doorlopende (leer)lijn, waarin persoonlijke relatie, eigenaarschap, onderzoeken en uitgaan van kwaliteiten essentieel zijn.

Op de basisschool, die een uitstekende reputatie heeft, krijgen leerlingen kansrijk en betekenisvol onderwijs. “Een Jeelo-school is sterk in het zorgen voor elkaar. De kinderen bewegen vrij door de school en leren in hun eigen tempo. Door projectmatig te werken, halen we de buitenwereld naar binnen. Dit is een verrijking voor de belevingswereld van de kinderen, omdat ze een inkijkje krijgen in de maatschappij”, vertelt Chary Lardenois, kwaliteitsondersteuner en groepsleerkracht. “We bereiden kinderen spelenderwijs voor op het echte leven en hanteren daarbij heldere normen en waarden.”

Een grote meerwaarde

Chary maakt samen met Maaike Haalstra deel uit van de organisatiegroep kindcentrum. Maaike is pedagogisch medewerker bij de peuters en heeft zelf ook twee kindjes. “Ik vind het vooral een grote meerwaarde dat de kinderen vanaf het prille begin tot en met groep 8 hier thuis zijn. Tijdens de buitenschoolse opvang leest een basisschoolleerling wel eens een boekje voor bij de kleintjes en vanuit de opvang draaien de kleintjes wel eens een middag mee op school. Die wisselwerking kunnen we nu verder doorvoeren. Zelfs met de inrichting houden we rekening met de eenduidige lijn om het eigenaarschap van de kinderen nog meer te bevorderen.”

De afzonderlijke visies kennen veel overlap, dus is een samenvoeging eigenlijk niet meer dan logisch. Alles, inclusief het logo, is in goed overleg geïntegreerd. Alle kinderen worden (ver)rijk(t) in KC Grasrijk. Maaike: “Uiteindelijk staan de talenten van de kinderen centraal en deze zijn in de dop al aanwezig. Onze taak is om deze in een veilige omgeving te stimuleren, zodat de persoonlijkheid volledig kan opbloeien. Samen maken wij het verschil.”

Een warme overdracht

De overstap van opvang naar basisschool verloopt vanaf nu nagenoeg geruisloos. “We verzorgen het afsluitende gesprek bij de peuters en het intakegesprek van de kleuters al samen voor een warme overdracht. Dat voelt goed”, zegt Chary. “Kinderen hoeven niet opnieuw te wennen aan een nieuwe omgeving of zich aan te passen aan andere regels. We hebben letterlijk en figuurlijk één ingang.”

De organisaties hebben combifuncties in het leven geroepen om de onderlinge verbinding te versterken. Inmiddels zien Chary en Maaike elkaar al echt als (directe) collega’s. Ze verwachten dat de krachtenbundeling bij iedereen meer vertrouwen opwekt. “Ouders gaan voelen dat elke medewerker een aanspreekpunt is en hun informatie altijd op de goede plek terechtkomt. Als openbaar kindcentrum Grasrijk kunnen we ons nog beter verankeren in de wijk. Collega’s gaan meer eenheid ervaren”, deelt het tweetal. “De eerste beren zijn opgeruimd en nu ligt de weg open. We zijn super enthousiast en weten zeker dat dit een rimpeleffect zal creëren.”

Deel dit bericht
Geef reactie