Programma Open Monumentendag op 14 en 15 september

Uitgaan Reageer 3 min. leestijd
Foto via Gemeentearchief Weert

Update – Het Open Monumentendag Comité Weert heeft het genoegen aan te kondigen dat wethouder Michèle Ferrière op maandag 9 september 2024 een erfgoedbordje zal onthullen aan Villa Karelke, gelegen aan de Biest 10. Villa Karelke was voorheen het woonhuis van Bolle(n) Jan Henderiks (1871-1942). Hij staat centraal in het programma van Open Monumentendag 2024 in Weert. Het erfgoedbordje geeft bezoekers de gelegenheid om de geschiedenis van deze bijzondere villa en haar beroemde bewoner te ontdekken.

Het programma van Open Monumentendag 2024, dat plaatsvindt op zaterdag 14 en zondag 15 september, staat in het teken van het overkoepelende thema ‘Routes, netwerken en verbindingen’. Dit thema weerspiegelt de rijke historische achtergrond van Weert als belangrijk kruispunt van wegen en handelsroutes. Het erfgoed van de stad is verweven met verhalen over reizen, handel en culturele uitwisseling.

Programma Open Monumentendag

Een Open Monumentendag Weert-programmaboekje met alle monumenten is zaterdag 14 september gratis af te halen tijdens de weekmarkt bij de Open Monumentendag-stand voor Museum W. De stadsgidsen van Weert staan daar voor je klaar.

Tijdens Open Monumentendag kunnen bezoekers 27 grote en kleine monumenten in Weert verkennen zoals Kasteelpark Nijenborgh, de Sint Martinuskerk, vele kapellen, abdij Maria Hart en de Paterskerk, waar een expositie plaatsvindt over het leven van Filips van Montmorency, graaf van Horne en heer van Weert.

Ook is Museum W tijdens deze dagen van 11.00 tot 17.00 uur gratis te bezoeken. Op zaterdag 14 september is conservator Lennart Willems aanwezig om een toelichting te geven op de collectiepresentatie van Museum W. Op zondag 15 september staan twee ervaren gidsen voor je klaar.

Vijf molens in het Weerterland, zoals Molen de Hoop in Swartbroek, verzorgen rondleidingen en exposities. Ook het onlangs herbouwde bakhuis van Klein Karelke en de ontginningsboerderij Groot Karelke, beide gelegen in Altweerterheide, zijn tijdens de Open Monumentendagen te bezoeken.

Op zondag kun je bovendien de stand van zaken bekijken van de restauratie van Landgoed Les Beaux Champs aan de Lozerweg 118 – in Weert beter bekend als D’n Advekaot. Het volledige programma en meer informatie over de deelnemende monumenten is te vinden op Gastvrijweert.nl en de website van de Open Monumentendag.

Update vrijdag 6 september – De Stadsgidsen organiseren tijdens de Open Monumentendagen op 14 en 15 september een wandeling door de Weerter binnenstad en een fietstocht rond Weert. De wandeling op zaterdag heeft als thema: ‘Philips van Horne en zijn rol in het middeleeuwse Weert’. Op zondag staat de populaire fietstocht ‘Rondje Weert’ op het programma. Voor beide activiteiten dient men zich aan te melden via [email protected] of op zaterdag tot 10.30 uur bij de kraam tegenover de kerk.

Deel dit bericht
Geef reactie